kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Kiosztották a támogatásokat a magyar kulturális programokra

mnmi1719A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) új tanácsa múlt heti alakuló ülésén a 2019–2023 közötti mandátumra is Vida Törnar Juditot választotta meg elnökének. Ezt követően tartalmas vita után elbírálta a nyilvános felhívásra beérkezett egyesületi pályázatokat a magyar kulturális programok támogatására, összesen valamivel több mint 13 ezer euró összegben.

Az új tanács tagjai Horvat Tomi, Vida Törnar Judit, Kološa Tanja, Kučan Mateja, Laczo David Karolina (az alapító MMÖNK képviselői), Koša Klára (a művelődési egyesületek képviselője), Zágorec-Csuka Judit (a tudományos társaság képviselője), Patyi Zoltán és Simon Monika (az MNMI alkalmazottainak képviselői).

A régi-új tanácselnök egyhangú megválasztása után kinevezték a tagokat az intézet szakmai munkacsoportjaiba is. A műkedvelői tevékenységek szakmai csoportjának tagjai a művelődési egyesületek elnökei és a műkedvelő csoportok vezetői. Az anyanyelvápolással és értékteremtéssel foglalkozó munkacsoport nyolc tagját a kétnyelvű tanintézmények képviselői, valamint a kulturális nyilvánosság két képviselője alkotja. Mivel eddig a 2. Sz. Lendvai KÁI-nak és a Pártosfalvi Óvodának nem volt képviselője, a munkacsoportot az intézet alapszabálytatának tervezett módosításával tíztagúra bővítik, a két intézet képviselőjét pedig bekapcsolják a munkába. A könyvkiadási kuratórium új tagjai Vida Törnar Judit, az intézet tanácsának elnöke, Kepe Kocon Lili, az MNMI könyvkiadásért felelős munkatársa, Bence Lajos költő, irodalomtörténész, Király M. Jutka, a Népújság felelős szerkesztője és Zágorec-Csuka Judit költő, könyvtáros.

A tanács elfogadta az MNMI 2019-es költségvetésének módosítását, melyre a közszférában megemelkedett bérek, valamint a munkatársak bérfinanszírozásának változása miatt (a kultuszminisztérium ezentúl nem hat, hanem hét alkalmazott bérét fizeti) volt szükség. Módosították a munkahelyi besorolásról szóló szabályzatot és a munkahelyekről szóló katalógust is, mivel a márciusban megürült titkárnői munkahelyre új munkahelyet hirdetnek meg 6. fokozatú iskolai végzettséggel. Az új munkatársat részben könyvelői, részben titkárnői feladatkörben alkalmazzák.

A tanács mint az intézet legfelsőbb szerve elbírálta a 2019-ben kivitelezendő magyar kulturális programok támogatására meghirdetett felhívásra beérkezett pályázatokat. A február 28-tól március 20-ig nyitott pályázatra, melyet idén először az MNMI hirdetett meg a kultuszminisztérium támogatásából (eddig az MMÖNK bonyolította le a pályázatot), a szlovéniai székhelyű, nemzetiségi kulturális programokat kivitelező egyesületek és egyéb civilszervezetek pályázhattak. A sikeresen pályázók részére összesen 13.194 euró vissza nem térítendő összeg állt rendelkezésre. Tizenkilenc pályázat érkezett be. A támogatást megpályázó programok részletes megtárgyalása után a tagok a következő döntést hozták: a gyertyánosi Hajnal ME a Málénapra 200 euró támogatásban, a kapcai József Attila ME a Magyar Kultúra Napjára szervezett rendezvényre szintén 200 euró, a göntérházi Hetés Kultúregyesület a kézimunkaszakkör 15 éves működése alkalmából tervezett rendezvénye 400 euró, a radamosi Harangvirág TME a Magyar Nótaestre 500 euró, a dobronaki Petőfi Sándor ME a XXII. Hímestojás-kiállításra 1.172 euró, a dobronaki Európa Művelődési és Turisztikai Ifjúsági Egyesület a hagyományos kézműves táborra 1.500 euró, a Radamosi ÖTE a 2. Babgulyásfőző versenyre 900 euró, a Gyertyánosi Turisztikai Egyesület a Muravidék legjobb lángosa című rendezvényen a kézműves foglalkozásra 200 euró, a völgyifalui Petőfi Sándor ME az Adventi apróságok Völgyifaluban című rendezvényre 900 euró, a hosszúfalui Fehér Jani MTE a Spárganap című rendezvényre 800 euró, a Hármasmalmi ME a Falunapra 600 euró, a felsőlakosi Arany János ME A divat változik, a stílus örök! című rendezvényre 1.550 euró, a csentei Petőfi Sándor ME a hetési fiú- és leányviselet elkészítésére és az egyesület 40. évfordulójának megünneplésére 1.400 euró, a hodosi Őrség MTE a Román Ilona-emléknapra 200 euró, a Muraszombati Baráti Kör az Őszi találkozóra és a hímzéskiállításra 400 euró, a domonkosfai Petőfi Sándor Kultúregylet a Kis-Kerka-menti Találkozóra 600 euró, a lendvai Lavina Kultúrklub az Értékőrzők a Muravidéken című programok keretében a tánctevékenységre 1.472 euró és a lendvai Fotó-Videó Klub a Lendva-vidék pillanatképei a TV-képernyőn című projektre (készülékvásárlás) 400 euró támogatásban részesül. A tanács nem részesítette támogatásban, illetve nem is tárgyalta a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet programját a Carpe Diem ifjúsági színjátszócsoport jubileumának megünneplésével kapcsolatosan, mivel a csoport már néhány éve nem működik.
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben