kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Testről és lélekről beszélgettek

filmklub1719A héten nem a megszokott módon zajlik a tanítás a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában. Nem csak azért, mert a húsvéthétfő miatt csupán négynapos a munkahét, hanem mert az iskolában jelenleg úgynevezett tevékenységi hét zajlik.

A diákok ilyenkor nem koptatják az iskolapadot a tanórák alatt, hanem különböző műhelymunkákon vesznek részt. A 2.a osztály gimnazistái kedden Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmét nézték meg közösen. „A tanárkollégákkal egyeztettünk, hogy ha eljön ez a hét, legyen egy csoportnak filmes napja – nyilatkozta Hartmann Ibolya, a műhelymunka vezetője. – Ez egy híres, Arany Medve-díjas alkotás, amely 2018-ban bekerült az öt legjobb jelölt közé az Oscar-díj legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Annak ellenére, hogy egy igen furcsa közegben játszódik és a felnőttekről szól, megtalálható benne például az egymás keresése és a mindennapi kommunikációs félreértések, amelyek azért a kamaszokhoz is közel állnak.”

A diákok a közös filmnézés után kis csoportokba tömörültek, amelyekben az volt a feladatuk, hogy írják össze, mely romantikus, drámai, komikus és bűnügyi elemek találhatók meg a filmben, amit alapból romantikus filmdrámának titulálnak, de lehet rá művészfilmként is tekinteni. Ezután elmondták gondolataikat, így igen aktív beszélgetés alakult ki, melyből mindenki kivette a részét. „Szerintem ez egy nehéz film, amelyet még mi, fiatalok nehezebben értünk meg, ezért jó, hogy közösen megbeszélhetjük a látottakat. Lassan halad a történet, nagy odafigyelést igényel a nézése” – mondta Abraham Sarah, a 2.a diákja. Osztálytársa, Császár Peter hozzátette: „Jónak tartom, hogy jött egy vendégelőadó és megnéztünk vele egy filmet, amiről utána elbeszélgethettünk. Kicsit feldobja a mindennapi, általában egyhangú tanórákat.” Az amúgy magyarul zajló rendhagyó workshopon az egész osztály, így a nem magyar anyanyelvűek is részt vettek.

SoPe

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben