kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Magyarnak maradni

bodis18192Nem túl nehéz feladat, hiszen az ember a kialakult identitását nehezen adja fel. De magyarnak megőrizni az utánunk jövő nemzedékeket idegen nyelvű és kultúrájú környezetben, úgy, hogy fenntartsák a nemzeti szeretet és a kölcsönös elfogadás érzékeny egyensúlyát, igen küzdelmes, fáradtságos és sokszor kudarccal végződő hivatás. Mégsem adhatjuk fel a küzdelmet. Erről beszéltek – legalábbis bennem így csapódott le – a pilisvörösvári Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület vezetői április 24-én este a szentlászlói faluotthon kistermében tartott könyvbemutatójukon.

bodis1819A József Attila Művelődési Egyesülettel közösen megtartott alkalmon Ruda Gábor, az egyesület elnöke az Adalékok a muravidéki magyarok kultúrájához című könyvét mutatta be. Beszélt továbbá az egyesület értékmegőrző és értékteremtő munkájáról is, aminek már 22 éve elkötelezett szorgalmazója. Számos kiadványuk között található kutatás, szépirodalom és verseskötet is. Székely András Bertalan pedig, aki az egyesület tudományos alelnöke, az Istennel, a Hazáért című

munkáját mutatta be, amely egyfajta bizonyságtétel arról a lelki hozzáállásról, amivel évtizedek óta szolgálja a magyarországi nemzetiségeket és a kisebbségi létben élő magyarokat.

A könyvbemutatón jelen volt az egyesület egyik muravidéki tagja, Zágorec-Csuka Judit is, akinek az egyesület eddig 15 kötetét adta ki. Egyike volt a hozzászólóknak, és a bemutató végén ő is dedikálta néhány kötetét az érdeklődőknek.

A bemutató sikerét jelzi, hogy az írott és kimondott szó egyaránt megerősített mindenkit abban a tudatban, hogy nemcsak magyarnak lenni jó, hanem magyarnak megmaradni is.

Bódis Tamás

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben