kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Nem a szépséget, inkább az igazságot keresi

hegeszt1819A lendvai várudvaron pénteken nyitották meg Jurak Robert prlekijai „hegesztőművész” sajátos fémszobrainak kiállítását. 

„A most megnyíló Hegesztett világ című kiállításra nem is annyira a klasszikus értelemben vett szépségkeresés, nem is a természethű színek és az impresszionisták által kiművelt pillanatmegragadás a jellemző – mondta Pisnjak Atilla, a Galéria-Múzeum művészettörténésze méltatásában –, hanem sokkal inkább az igazságkeresés. Jurak nem hazudik a művei által, aki megnézi ezeket az alkotásokat, rájön, hogy ezek kedvvel és odafigyeléssel készültek. S ha hibázik is a szobor elkészítése közben, nem biztos, hogy kijavítja azt. Jurak művészetének lényeges vonása kerül itt is előtérbe: sohasem akar tagadni, másnak sem látszani, amit csinál, kedvvel, nagy akarattal csinálja, őszintén csinálja. S ezeket most elhozta ne Lendvára, s ezáltal egy nem mindennapi kiállítást láthatunk itt. Művészetéhez hozzátartozik, hogy az anyagszerűség ennyire előtérbe kerül. Civil szakmája a lakatosság, így lényegében ez nem áll távol tőle, sőt művészetét is meghatározza ennek a nehéz anyagnak a megmunkálása során szerzett mesterségbeli tudás.”

A kiállítás-megnyitón a művész elégedettségét fejezte ki, hogy ennyien elkísérték Prlekijából, s arra kérte a látogatókat, próbáljanak megbarátkozni a műfajjal, a sok limlomból „újjá” hasznosított tárgyakkal. A tárlat szinte az év végéig lesz megtekinthető a vár udvarán és a vár pincehelyiségében felsorakozó kisebb alkotások, szobrocskák révén.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben