kele
perec1
garas1
64. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2020. 02. 27.
kiscim0820
 

Ősi minták, ifjú kezek

cim hetes2019A gazdag hetési motívumvilág megismerése, átmentése, a minták mai alkalmazása közös feladatunk a Muravidéken. A Göntérházi Kétnyelvű Általános Iskolában hagyományőrző nappal csatlakoztak ehhez a mozgalomhoz: „A hetési mintakincs papíron, agyagban és vásznon” című műhelymunkákon – bekapcsolva szakembereket, magyarországi testvériskolai pedagógusokat, civilszervezeteket – közösen hetési motívumú dísz- és használati tárgyakat, játékokat készítettek.

 

 

Papíron, agyagban és vásznon

 

Annak ellenére, hogy szombaton iskolába kellett menni, hiszen az általános oktatásban országos tanítási nap volt, a Göntérházi Kétnyelvű Általános Iskolában jó hangulat, kellemes alkotói légkör uralkodott. A gyerekek, a tanárok és a vendégek együtt alkottak a hetési hagyományőrző napon. 

A hagyományos éves programnak idén a „Hetési mintakincsek papíron, agyagban és vásznon” címet adták, melynek keretében öt műhelymunkát szerveztek Šabjan Betti képzőművészeti tanár és ötletgazda irányításával. A cél egy volt: a gyerekek ismerjék meg a gazdag hetési mintavilágot és a minták mai alkalmazásának lehetőségét.

Az első csoportban színes papírból hetési virágmintákat ragasztottak és üdvözlőlapokat, könyvjelzőket készítettek. A foglalkozást Lovkóné Kiss Kármen, a Nagykanizsai Zrínyi Miklós Általános Iskola tanára vezette. A göntérházi iskolát és a kanizsai iskolát ugyanis több éves testvériskolai kapcsolat köti össze, és mint Šebjanič Valéria, a göntérházi iskola igazgatója mondta, a hetési hagyománykincsnek szentelt idei tevékenységi nap kiváló alkalom volt arra, hogy a kanizsai kollégák és tanulók betekintést kapjanak egy rendhagyó tanítási napba is. Két tanár és három diák érkezett látogatóba és aktívan is bekapcsolódtak a munkába. A második műhelybe azok jelentkeztek, akik szeretnek agyagból alkotni. Horváth Csaba fazekasmestert a gyerekek már jól ismerik, így bátran korongoztak vagy agyaglapokra karcolták a hetési szoknyás haranglábat, illetve kis ovális medálokra a dobronaki hímes tojás mintáját. A következő két műhelyben textíliával dolgoztak: vászonból falvédőket készítettek vagy hetési népviseletet-mintát rajzoltak vászonra, kifestették kék és piros filctollal, majd felöltöztettek fakanálból készült babákat. Az ötödik műhelymunkának az iskola konyhája adott helyet, itt készült a lángos. A tésztakészítés és a sütés fortélyait a Radamosi Harangvirág Turisztikai és Művelődési Egyesület tagjai mutatták be a gyereknek. A műhelymunka résztvevői begyúrták saját lángosukat – de még többet is, hiszen mindenkinek jutott.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben