kele
perec1
garas1
64. évfolyam
6. szám
Megjelenés:
2020. 02. 13.
kiscim0620
 

Sepsiszentgyörgyi filmesek Lendván

filmesek2019A lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és az erdélyi Kovászna Megyei Művelődési Központ már több éve együttműködik. Május 10-én és 11-én a lendvai Bánffy Központban egy maréknyi lendvai és sepsiszentgyörgyi filmhez értő gyűlt össze, hogy a kétnapos ötletbörze alatt megismerjék egymást.

– A Művészeti Karavánt évről évre megszervezik. Van, amikor irodalmi, fotós, vagy mint most, filmes témájú. Ezeknek a célja az, hogy a határon túli magyar közösségekből az adott szakterületek művelői kapcsolatba tudjanak lépni és egy néhány napos eszmecserével segíteni tudják egymás munkáját – nyilatkozta Štampah Miha, a műhelymunka egyik résztvevője. Vargyasi Levente fotográfus elmondása szerint a Kovászna Megyei Művelődési Központ meghirdette filmes körökben, hogy lesz ez a projekt, és három szakember jelentkezett is a lendvai útra, hogy az itteni filmesekkel és munkásságukkal megismerkedhessenek, illetve hogy a saját ötleteiket is bemutathassák egymásnak.

Jogos a kérdés, hogy a műhelymunkának lehet-e a közeljövőben valami kézzelfogható eredménye. Erről Horváth Áron ifjú lendvai rendező, projektvezető beszélt: – Valójában pont ezzel foglalkozunk, hiszen például az egyik résztvevőnek, Neagu Adriánnak jelenleg is van egy alakuló dokumentumfilmje, melyhez többek között ötleteket jött gyűjteni hozzánk.

A jelenlévők nem csak dolgoztak, hanem megtekintették Lendva nevezetességeit is. Székely Blanka résztvevő kiemelte, hogy betekinthettek az itteni magyarság életébe, melyet összehasonlítási alapként is fel tudnak használni a továbbiakban az erdélyi magyarságra nézve. A projektet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

SoPe

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben