kele
perec1
garas1
64. évfolyam
6. szám
Megjelenés:
2020. 02. 13.
kiscim0620
 

A miniszter asszony nem jött el, de az előadás rendben lement

miniszter2019Május 10-én mutatta be a Dobronaki Nyugdíjasok Egyesülete és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület alkalmi társulata Cár József szerző-rendező A miniszter asszonyra várva című, komédia-színezetű, az idősotthonban játszódó kétfelvonásos darabját.

A társulat a „házban ház”, azaz „az egész otthon színház” dramaturgiai koncepció mentén az időskor együgyű és lehangoló pillanatai mellett a lakók derűs pillanatait is felvillantja. Ilyenkor aztán repkednek a gondolatok, sziporkázik a jókedv, a közönség pedig jól szórakozik. Mi több: a szerepek betanulásának az elhúzódása és a színpadra állítási zökkenők után végül arra is jut idejük a szereplőknek, hogy ők maguk is élvezzék a színpadi jelenlétet. Ez persze szinte már adott volt, hiszen a szereplési vágynak – erre Toplak Alenka, a művelődési egyesület elnöke utalt köszöntőjében –, a színjátszásnak a nagy múltú Petőfi Sándor ME alapításánál is fontos szerepe volt, s búvópatakszerűen az elmúlt évtizedekben is sok alkalommal felszínre tört.

A 12 fős színészi gárda – Klujber Varga Brigita, Kolenc Marika, Car Anna, Varga József, Szarjas Márta, Nagy József, Car Urška, Lajter István, Šlebič Albert, Sečko Zsuzsanna, Varga Edit, Szekeres Anita – belakta a színpadot; hol kisebb „grupásodás” alakult ki, máskor meg mindenki mindenkivel együtt dolgozott a fellépés sikeréért (persze itt is akadt kivétel), hol pedig az alkalmazottak felé volt egy-két csípős megjegyzés (például a titkárnő miniszoknyájára).

Vérbeli „dobronaki darabot” szerettünk volna csinálni! – ez volt a rendezői „elszólások egyike”. S lám, nem csak a szöveggel és annak megszólalásával, de a színészi közjátékokkal is sikerült ez (szlovén–horvát–magyar relációban, a községben tapasztalható, a multikulturalitásból eredő problémákra is utalva). 

Ehhez volt mérhető a látogatottság is, a teltházas részvétel – s talán ez nem csak az előadás ingyenességének szólt.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben