kele
perec1
garas1
63. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2019. 09. 19.
kiscim3819
 

Versengő gondolatok

cim2119A szlovéniai magyar közösség legrangosabb magyar nyelvi versenye, a Petőfi Sándor Tanulmányi Verseny, melyen a kétnyelvű általános iskolák tanulói és a középiskolás diákok mérik össze magyar nyelvi és irodalmi tudásukat – először az iskolai fordulón, majd a legjobbak az országos döntőben – a 20. jubileumához ért. A díjkiosztó ünnepségének egyik legizgalmasabb része pedig, hogy a versenyzők személyesen is találkozhatnak a „versenyművek” íróival, akiknek regényeiről megfogalmazták a gondolataikat.

Képünkön a középiskolás korosztályban aranyelismerésben részesült Meszelics Júlia végzős gimnazista veszi át a díjat Háy János írótól.

 

 

Petőfi Sándor Tanulmányi Verseny 2019

 

Idén először korosztályonként külön-külön került sor a magyar nyelvi Petőfi Sándor Tanulmányi Verseny díjkiosztó rendezvényére. Az általános iskolások május 15-én, míg a középiskolások május 16-án Lendván a Bánffy Központban vették át az elismeréseket.

A verseny történetében – mely ebben a tanévben a 20. évfordulójához érkezett – nem számít újdonságnak, hogy a versenyzők személyesen is találkozhatnak a „versenymű” írójával. Így volt ez idén is. Az általános iskolák nyolcadik és kilencedik osztályos versenyzőinek vendége Molnár T. Eszter, a Stand up! – Egy majdnem normális család című regény írója volt,  a  középiskolások Háy Jánost, A gyerek című regény íróját látták vendégül.

A magyar nyelvi versenyen a 2018/19-es tanévben mindkét korosztályban egy-egy aranyelismerést, valamint három-három ezüstöt és több bronzot osztottak ki. Az általános iskolák nyolcadik és kilencedik osztályosai között aranyelismerést kapott Varga Lara, az 1. Számú Lendvai KÁI tanulója, míg a középiskolás korosztályban aranyelismerésben részesült Meszelics Júlia, a ljutomeri gimnázium érettségiző diákja. Ezüstelismerésben Sobočan Larisa, Močnek Johanna és Bogdan Lara általános iskolás tanulók, valamint Végi Noémi és Šetar Lucija lendvai gimnazisták, valamint Somi Eva, a muraszombati SPTŠ diákja részesült.

Az ünnepélyes díjkiosztó után – az elismeréseket Pisnjak Mária, az Oktatási Intézet magyar nyelvi szaktanácsadója, a verseny szervezője és Kepe Kocon Lili, az MNMI munkatársa, valamint az írók adták át – az íróké és a diákoké lett a szó, illetve a toll, hiszen a kérdéseket papírra írták fel és Pisnjak Mária tolmácsolta az alkotók felé. A középiskolások Háy Jánost többek között a sorsszerűségről, A gyerek című mű keletkezéstörténetéről kérdezték. De szó esett a hangos olvasás hasznáról, amely főleg az írásmű és a nyelvi anyag megteremtésében-helyességében játszik szerepet. S természetesen a fikció, az „önmagán belül teremtette valóság” fontosságáról is szólt, ami az önéletrajzi regény esetében sem élvez kivételt. Az írás mint tevékenyég amúgy önmagunk megismerésének egyik módja – hangzott el. 

kmj, ce

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben