kele
perec1
garas1
63. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2019. 09. 19.
kiscim3819
 

Sajátos esztétikát is kidolgozott

hay21192A lendvai könyvtárban múlt csütörtökön a Tudástér előadás-sorozat keretében Háy János író Kik vagytok ti? cím alatt közzétett sajátos irodalomtörténeti munkája került bemutatásra az író jelenlétében.

Rudaš Jutka irodalomtörténésztől a József Attila-díjas költő, író, drámaíró, az egyik legolvasottabb kortárs magyar író eddigi tevékenységéről hallhattunk felvezetőt. Művei több nyelven is megjelentek, szlovénul még nem, pedig Gézagyerek című drámáját már hindi nyelvre is lefordították.

A Kik vagytok ti? kötet 32 magyar irodalmár, irodalomtörténeti klasszikus, egy zenész és egy képzőművész életművéhez kapcsolódva Háy írói reflexióit rögzíti sajátos módon és változó terjedelemben. Van, akiről csak néhány oldalban, másokról 60-nál is több oldalon „regél”. Az ilyen sajátos értékítélettel a „nagyokról jót, vagy semmit” fámát szerette volna eloszlatni, hiszen Petőfi korai szerelmi verseinek körülményeit vizsgálva nagyon is „szerepbeillő módon” jár el, nem így nagy forradalmi versei esetében. Zala Györgyről pedig a rögződött, évtizedeken át gyakorolt fáma („elnyomta alkotótársait”) szerint ítélkezik. Bródy Sándorról is kifejti, hogy „nem jó szerző”. A jó hangulatú esten a „sajátos irodalomtörténet” kapcsán a kortárs magyar irodalomnak a klasszikus magyar szerzők iránti kritikai észrevételei is helyet kaptak.  

A kötetről Háy elmondta: olyan művet szeretett volna írni, ami eleven, ami hozzánk beszél, ami diskurzusban áll velünk. Gyakran a nagy elődökre éppen a „tanulási kényszerűség” miatt nem jutott ideje, hogy műveiket később is elővegye. A spontán érintkezés így nem sikerült, ami egy „szoborral” lehetetlen is volt. Nem akart viszont mindenkiről írni, mint például Szerb Antal, aki mindenkiről írt és nagyszerűen tette. Egy-egy figura kibontására vállalkozott csupán. S bár az életrajzi elemeket nem kívánta teljesen mellőzni, de mivel nem tartja magát irodalomtörténésznek, a fikció is nagy szerepet játszik a sajátos portrérajzoknál.

hay21191Ezáltal egy sajátos írói-alkotói modellt, esztétikát is kidolgozott annak függvényében, hogy milyen arányban van benne technika és invenció. Így például a versben az ihletettség szerinte annyira fontos tényező, hogy a versre vonatkozó metrikai ismeretek eltörpülnek az ihletettség mellett.  

Az írónak az olvasóval fenntartott viszonya is nagyon fontos dolog, melyre nagyon kell ügyelni – nem szabad, hogy bármelyik részről szakítás történjék.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben