kele
perec1
garas1
63. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2019. 09. 19.
kiscim3819
 

Cár Jenőt köszöntötték Muraszombatban

car2219Pénteken a Muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtár és a Muravidéki Művészeti és Tudományos Akadémia (PAZU) közös szervezésében Cár Jenő nyugalmazott színészt köszöntötték 75. születésnapján a könyvtár kistermében.

Ez alkalomból Mitja Slavinec, a Maribori Egyetem Filozófiai Karának dékánja és a PAZU elnöke, valamint Metka Sever könyvtáros köszöntötte a 75. születésnapját ünneplő nyugalmazott színészt, aki nemrég lett a muravidéki akadémia művészeti tagozatának első tagja.

Slavinec kifejtette: az előadással egybekötött fogadás ötlete akkor született meg, amikor az őszi konferencián Cárnak a művészetről vallott, sok életrajzi elemet tartalmazó előadását hallgatta.

Az est további részében a „nemes komédiás” kitüntető díjjal is rendelkező színész, esszé- és drámaíró színészi élettörténetéről vallott: a színészi pálya kezdetén tapasztalt nehézségekről, a szlovén nyelv és a színészi pálya követelményeiről, a maribori és a ljubljanai színházi évadokról, a 300 szerep betanulásának a nehézségeiről, a szerepek „levetkezésének” a képességéről, az új karakterre való ráhangolódás „törlésének” a nehézségeiről. – A nevetés az élet sója, s én világéletemben azt vallottam, nem játszani kell az életet, hanem élni. Amúgy szerencsés embernek tartja magát, hiszen az általa megfogalmazott „színes paraszt” álomnak mindkét összetevőjét sikerült végül is megvalósítania, a színpadon, illetve szőlősgazdaként a dobronaki hegyen.  

Arra a kérdésre, hogy még mindig muravidéki földben szeretne-e végső nyugalomra térni, azt felelte, hogy három éve tragikus hirtelenséggel elhunyt unokája mellett szeretne megpihenni.

Az est végén, amelyre Cár Jenő még élő muraszombati diáktársai is eljöttek, Slavinec az idei muravidéki ünnepségsorozat alkalmából kiadott emlékbélyeggel ajándékozta meg a jubiláló színészt.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben