kele
perec1
garas1
63. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2019. 09. 19.
kiscim3819
 

A Vino-Art valódi szimpóziummá nőtte ki magát

vino1Az előző év alkotásaiból nyíló kiállítással indult idén is a dobronaki Vino-Art művésztelep, a tavalyi, 15. alkotótábor 13 vendégművészének alkotásaival. Hétfőtől 12 művész kezdte el a munkát a dobronaki hegyen.

A község és a nemzetiségi közösség hétfői közös rendezvényén a Dobronoki György-házban Varga Edit nemzetiségi elnök köszöntője után Sršen Vesna, az Életminőségért és a Kulturált Alkoholfogyasztásért Egyesület vezetője szólt az egybegyűltekhez. Kardinar Marjan polgármester pedig a művészetnek a községi gazdaság és a turizmus fejlesztésében játszott szerepéről szólt.

vinoart A kiállítást Obal Franc művészettörténész nyitotta meg, aki a véletlenek szerencsés találkozásának és a szervezők agilitásának tudja be, hogy a művésztelep 16 alkalom után is vitálisnak mondható, s a művészek valódi szimpóziumává vált, ahova szívesen látogatnak vissza.

Obal sajátos „körsétája” során a kiállított 13 alkotás kapcsán a táj ihletése mellett a képek mögött húzódó ökológiai-környezetvédelmi mondanivalókat is említette (Denko, Beer…). Másoknál nagyobb áttétellel (Hojnik, Stramec, Seifert) a festői lélekállapotot az egzisztenciális szorongással is kapcsolatba hozta. A hazai Göntér Endre a „honfoglalás” képeit festette, Nemes László a harmadik dimenzió (szobrászat) és a festészet „dialógusára” törekedve két-két figurát hozott a kompozíciós egységbe, Király Ferenc pedig terrakottában egy újabb copfos, reneszánsz sellőlányt mintázott meg, mely egyediségével tüntet. Obal szerint Király a képzőművészet történetében is egyedi módon képviseli bronzban-gipszben, és ha kell, terrakottában az általa kialakított stílust. A művészet hasznáról elmondta: segít az embereknek saját szorongásaik, problémáik leküzdésében, a szép erejével hat a harmonikus életszemlélet kialakítására.          

Idén a tavalyihoz hasonlóan a hazai Király Ferenc, Göntér Endre, Nemes László mellett a szlovén képzőművészet visszajáró művészei, Igor Banfi, Nikolaj Beer, Zoran Ogrinc, Lucija Bratuš, Peter Hergold, Lado Jerič, Viktor Šest, Herman Gvardjančič és Klavdij Tutta vesznek részt az alkotóbárban. A 12 művész hétfőtől vasárnapig dolgozik a dobronaki hegyen, birtokba véve a szálláshelynek alkalmas pincéket, hétvégi házakat.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben