kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Kiadványbemutató áldással, dicsőítő énekkel

eros2319Pénteken mutatták be a zsinagógában a Lendva- és Muravidék szakrális emlékeit feldolgozó, az Erős vár a mi Istenünk címmel bemutatott kiállítás anyagáról szóló, monografikus igényű kétnyelvű kiadványt, a Lyndvamuseum folyóirat 13. számát, Kepéné Bihar Mária és Lendvai Kepe Zoltán munkáját.

A Lendvai Zsinagógában megtartott bemutatót Zágorec-Csuka Judit könyvtáros moderálta, aki Magyar Janez polgármester köszöntője után méltatta az új kiadványt. Őt az egyházi személyek követték, Bogdán Mária, a lendvai pasztorális tanács tagja Dolamič Martin – Konrad lendvai plébános üdvözletét tolmácsolta, aki bokros teendői miatt nem tudott megjelenni a rendezvényen. Levele szerint Dolamič örömmel fogadta, hogy a nagy értékű kelyheket felajánlhatta a kiállításhoz és a közléshez.

eros23192Másodikként Bódis Tamás, a szlovéniai református egyház lelkésze egy igével köszöntötte a rendezvényt és a közönséget. Bódis az emlékezés fontosságáról beszélt a szakralitás kapcsán: – Az emlékezést nem a zsidó nép találta ki, Isten helyezte az ő szívükbe. A reformáció 500 évvel ezelőtt nem hozott gyökeresen újat, hanem csupán visszatért a gyökerekhez, nem tett mást, mint visszaemlékezett Jézus akkorra már elhalványult szavaira. Megújulást hozott. A szakrális kincsek is emlékek, rámutatnak valamire, ami továbbmutat önmagán. A muzeológia is ezt teszi, ezért nagyon fontos, hogy őszinte és hiteles források kerülnek közlésre a kiadványban.

A könyv bemutatása során Lendvai Kepe Zoltán, a Lendvai Galéria-Múzeum főmuzeológusa a múzeumi gyűjteményhez tartozó szakrális hagyaték gondozását és feldolgozását, a két évvel ezelőtti munkát felemelőnek nevezte, hiszen ritkán tapasztalható vidékünkön hasonlóan nagy összefogás egy közös ügy kapcsán. A főmuzeológus már egyetemi éveiben is felfigyelt a Muravidéken található szakrális emlékek nagy számára, majd felesége, szerzőtársa, Kepéné Bihar Mária vallásosságára, vallási ismereteire is építve szisztematikus gyűjtésbe, kutatásba kezdtek. Már az egyetem utáni letelepedésük óta érlelték a tervet, a szakrális örökségről szóló kiállítást, s most a kiállítási anyagnak immár könyv alakban való megjelenése is valósággá vált.

Ezt követően Andrejek Judit lendvai evangélikus lelkész áldásában kifejtette: mindannyian másképpen szolgáljuk az Urat, de minden hasonló vállalkozásban, múzeumi tárlatban vagy kiadványban Isten jelenlétét kell látnunk. De jele annak is, hogy Isten bennünk van és ma is élő kapcsolatot akar velünk létesíteni; itt van közöttünk és itt is lesz örökre.

A könyvbemutató a Selah evangélikus zenekar koncertjével ért véget.

 

MCSi Design