kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

A rovarok romantikus, tavaszi násza a fő téma

fotoklub23191A lendvai Foto-video Klubnak a Polgárság Múzeumában megnyitott helyiségében pénteken Petar Sabol csáktornyai makro-fotós kiállítására, majd ennek folytatásában sajátos műhelymunka keretében a fotósnak és társának sok részlettel megtűzdelt előadására is sor került. 

Sijarič Biserka, a lendvai klub tagja köszöntőjében Petar Sabolt a világ 50 fotós-kiválósága között említette, s ezt a nagyszámú, világversenyeken és szemléken elért eredményei, a tisztségek és zsűritagi felkérések is alátámasztják. A lendvai kiállítást is hosszabb mediterrán (legutóbb éppen Splitben és Pulában dolgozott) körút előzte meg. A makro-technikával készült mintegy 30 fotó itthon készült, s a rovarok nászát – ahogy később maga a fotós is kifejtette –, romantikáját örökíti meg.

fotoklub2319A fotós, újságíró és kiadóvezető barátja, Davor Žerjav három kiadott könyvével mutatkozott be, ezeken keresztül is érzékeltetve, hogy a fotózás és különös tekintettel a makro-fotózás gyakorlati, sok esetben akrobatikus tudást, a technikai követelményeket tekintve pedig különleges objektív- és felvevőrendszert igényel. Ebbe a folyamatba is betekintést kaphatott a szép számú érdeklődő, akik közül sokan másképp távoztak a kiállításról, mint ahogy oda érkeztek. Sabol ugyanis azt vallja, hogy a természet óvása és annak „élvezete” nélkül nincs jó természetfotó. Ennek érdekében egy imádkozó sáska esetén ismertette a folyamatot: a sáska a laborban történt felvétel után pontosan ott folytathatta életét, ahol elkezdte, a virágos réten, valahol Csáktornya közelében.   

MCSi Design