kele
perec1
garas1
63. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2019. 09. 19.
kiscim3819
 

A fuvola varázsa még kisgyermekként ejtette rabul

katja2419A lendvai Ferenc Katja, a Ljubljanai Zenei és Balett Konzervatórium végzős diákja számos rangos elismeréssel, kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhet. Ősszel a Zeneakadémián folytatja tanulmányait, fuvolásként művészeti pályán, hivatásos zenészként szeretne érvényesülni.

Katja az elmúlt években számos versenyen részt vett. Sikerei megerősítették abban, hogy jó úton jár és kitartásra ösztönözték.

Megkapta a Škerjanc-kitüntetést, amit a konzervatórium a legjobb diákoknak és egyetemistáknak oszt ki. A TEMSIG-en, a szlovén zenészek országos versenyén 2. helyezett lett és aranyfokozatot ért el, a varasdi nemzetközi versenyen pedig 1. helyezést szerzett. Idén bekerült a Mladi upi (Fiatal tehetségek) elnevezésű projekt fináléjába is, amit a Triglav Biztosító támogat, s a megszerzett anyagi támogatást egy új fuvola megvásárlására fordítja. Kétszer kiválasztották szólistának a Szlovén Filharmóniába is, októberben először színpadra is lép velük.

– Tizenhárom éve fuvolázom, ezen kívül zongorázom és éneklek is – mondja Katja. – Hétéves koromban kezdtem a zenei képzést a Lendvai Zeneiskolában, ahol Novak Maja volt a tanárnőm. Először én is zongorázni szerettem volna, ahogy sokan mások, de amikor egy hangversenyen először láttam és hallottam a fuvola hangját, rögtön beleszerettem – emlékszik vissza, majd elmagyarázza, hogy ez a szerelem nem egy röpke fellángolás volt, hiszen azóta is tart a rajongás a hangszer iránt. Nagyon gyorsan megszelídítette a hangszert és mindig élvezettel játszik rajta. Az élete részévé vált a fuvola és a jövőjét is erre kívánja alapozni. Nem is volt kérdéses, hogy az általános iskola elvégzése után a Ljubljanai Zenei Konzervatóriumba jelentkezett. – Most vannak az érettségi vizsgák, ha minden jól megy, akkor sikeresen lezárom ezeket és továbbléphetek a kitűzött célom felé. Szeretnék mesteri fokozatot szerezni és fuvolásként egy híres szlovén vagy külföldi zenekarban játszani – mondja Katja.

 

 

Ehhez persze rögös út vezet, de az eddigi sem volt egyszerű. Rengeteg tanulással, áldozattal jár az, ha valaki művészként ki szeretne tűnni a tömegből. – Naponta 4–5 órát gyakorolok. Az elmúlt évek is elég fárasztóak voltak, hiszen a zenei szaktantárgyak mellett az általános tantárgyakat is tanulni kellett. A tanítás este hat és nyolc óra között fejeződött be, azután kellett még gyakorolni és a házi feladat is várt rám. Néha nehéz volt és lemondásokkal járt. Nem maradt időm például moziba menni vagy egyéb szabadidős tevékenységekre, amit a korombeliek szeretnek. De mivel nagyon szeretem a zenét és hajt a célom, ezért könnyebb volt elfogadnom, hogy most ez a dolgom.

A fiatal zenésztehetség októbertől a Ljubljanai Zeneakadémiát fogja látogatni. Több európai egyetemen is sikerült a felvételije, de mégis úgy döntött, hogy egy évet még Ljubljanában szeretne eltölteni. – Jövőre felvételizni szeretnék a Párizsi Zeneakadémiára, ami az egyik legrangosabb ilyen intézmény Európában. Ha sikerül ott folytatnom a tanulmányaimat, akkor közelebb kerülhetek a nagy álmomhoz, hogy egy európai szimfonikus zenekarban játszhassak mint fuvolás – zárta gondolatait a tehetséges fiatal muravidéki zenész.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben