kele
perec1
garas1
63. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2019. 10. 10.
kiscim4119
 

Lepke szállt a várfalra

cim2519Megnyílt a lendvai várhoz vezető lépcsősor. A 133 lépcső végénél kialakított platón pedig – ahonnan a vár új, eddig nem látható arcát mutatja – egy hatalmas fémlepke, Robert Jurak alkotása várja a látogatókat. A lepke többszörös szimbólum: nem csak az Európa Kulturális Fővárosa 2025 projekt védjegye, Gálics István képzőművészre és a várban található lepkegyűjteményére is utal.

 

 

Ismét megnyílt a várba vezető lépcső

 

A Múzeumok nyári éjszakája című, szombaton megtartott rendezvény kapcsán a lendvai Galéria-Múzeum lépcső- és teraszavatóval, valamint fotókiállítással egybekötött koncerttel, ingyenes tárlatvezetéssel várta az érdeklődőket.  

Rendezvényindítóként az egykori 2. Számú KÁI udvarán sajtótájékoztató mutatták be a Nyáron Lendvára című, a múzeumok éjszakájával kezdődő és a Lendvai Szürettel tetőző rendezvények tételes felsorolását tartalmazó kiadványt. Ezt a napokban Lendva Község mindegyik háztartásába eljuttatják.  

Baumgartner Dubravko, a Galéria-Múzeum igazgatója a közös sajtótájékoztatón a várba vezető lépcső újbóli megnyitásán a vár körüli építkezés fontosságát is kiemelte, melyhez Lendva Község hozzájárulását is várják. Mint mondta: a „lépcsőzetes” építkezésnek nem szabad itt véget érnie, hiszen csak így juthatunk el a „felvonóig”.

Egyúttal utalt a nyári képzőművészeti rendezvényekre, arra, hogy idén is gondoltak a gyermekekre, valamint a tavalyi mintát követve tartják meg a diplomások és tanáraik által fémjelzett LindArt 2019-et, de a bronzöntés sem marad el. Beszámolója végén az igazgató egy meglepetésre is utalt, mely a lépcső végénél kialakított platón várja az érdeklődőket, s ahonnan a lendvai vár új, eddig nem látható arcát mutatja.

 

 

Magyar Janez polgármester és munkatársa a nyári rendezvényekről szólva elmondták: idén is színes kulturális és turisztikai kínálattal kívánják emlékezetessé tenni a nyarat, olyanokkal, amelyek a hazaiak és az idelátogató turisták érdeklődésére is számon tarthat. Ezek között szerepel a Muravidéki Vágta, a Halászléfőző Verseny és a Lendvai Szürethez kapcsolódó Bogračfest, illetve a Vinarium Fesztivál.   

Az együttműködésre a kulturális intézményeket is felkérték, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézetet, a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központot, valamint több partnerintézményt, egyesületet. A gasztronómiai és kulturális napokat augusztus utolsó felében  szervezik meg a Színház- és Hangversenyterem körüli téren. Emellett bábszínházi előadásokra, kamarakoncertekre és népszerű hazai és külföldi előadók fellépésére is sor kerül. A Bánffy Központ udvarán, valamint a vár udvarán is – kihasználva a kiváló akusztikai és hangulati adottságokat – szintén több koncertre kerül sor.

A körülbelül 130 lépcső megmászása után a Baumgartner Dubravko által már előre jelzett új várplató-látvány várta a közönséget, egy hatalmas, a támlapra felerősített pléhpillangó, Robert Jurak alkotása. A helyszínen Baumgartner elmondta: ez a lepke nem csak az Európa Kulturális Fővárosa projekt védjegye, hanem a várban található lepkegyűjteményre és Gálics István képzőművészre is utal. Mert mindkettő a miénk, igazi kincsünk. Innen a vár „alulnézeti” új arcát is megismerhetjük azzal, hogy a régmúlt maradványait és az egykori erődrészletet is meghagyták.

 

 

Fekete-fehér világ fotókiállítás

 

A vár pincegalériájában este megnyílt a Fekete-fehér világ című, négy fotóklub – a lendvai, a csáktornyai, a nagykanizsai és a zalaegerszegi – fotósainak az alkotásaiból készült kiállítás. A tárlaton a 145 fotóból a háromtagú zsűri által kiválasztott negyven alkotás látható. Maša Hrustek Sobočan csáktornyai művészettörténész, a zsűri egyik tagjának gondolatait Pisnjak Atilla művészettörténész tolmácsolta magyar nyelven: a jó fotográfia „forrásánál” vagyunk, amikor a fekete-fehér technikát szemlézzük, mely nem enged meg semmiféle hibalehetőséget. Valódi élvezet ezeket a fotókat nézni – mondta.

A gyermekek számára rendezett műhelymunkákban a várgalériában kiállító két világnagyság, Hundertwasser és Hasegawa motívumvilága jelentette a forrást, az esti szabadtéri koncerten pedig a Csáktornyai Dixieland Band szolgált sok zenei csemegével, köztük saját dalokkal és feldolgozásokkal.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben