kele
perec1
garas1
63. évfolyam
47. szám
Megjelenés:
2019. 11. 21.
kiscim4719
 

Nyitottság és interakció

nemes2719Hétfőn nyílt meg a Lendvai Zsinagóga kiállítótermében Nemes László festőművész rajzainak kiállítása, amelyek rendhagyó módon a festő saját ajánlásával kerültek a szép számú, tanítványokat is felvonultató közönség elé.

Baumgartner Dubravko, a Galéria és Múzeum igazgatója köszöntőjében a 70. életévét ünneplő Nemes László negyedszázados lendvai alkotói-pedagógusi tevékenységét méltatta, majd Pisnjak Atilla művészettörténész a kiállítás különlegességéről szólva elmondta: olyan arcát ismerhettük meg a művésznek, amit eddig még nem – rajztudásának, képzettségének bizonyítékaként. A témát illetőleg az „Invazív virágok” című új sorozat néhány itt látható darabjában szinte az erotikáig és a szakralitásig is elmerészkedik a festőművész.

 

 

A virágok sorozatban egy-két esetben Jézus keresztje is előfordul motívumként. Hogy ennek mi a jelentősége, magyarázata, arról Nemes László ezt vallja: – A 21. században különös és furcsa világot élünk, a megmaradásunkról van szó. Mártírokra van szükségünk vagy így, vagy úgy, és a krisztusi mártíromság mindenki számára egy példa értékű, megszenvedett szent dolog. Aki meg akarja érteni az Invazív virágok új sorozat a jelentőségét, értelmét, az meg is fogja tudni.

A kiállítás-megnyitó harmadik különlegességét az a nyitottság adja, mely Nemes László műveinek is sajátja. Ezt szolgálta a megnyitón a körkörös székelhelyezés és az előre felszolgált ital- és süteménykínálat is, valamint a közönség interaktív részvétele.   

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben