kele
perec1
garas1
63. évfolyam
47. szám
Megjelenés:
2019. 11. 21.
kiscim4719
 

Nem a látogatottság, a szakemberhiány a gond

galeriatanacs2719A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) új tanácsa június végi alakuló ülésén elfogadta az intézet 2019-es program- és pénzügyi tervét, a tanácselnök megválasztását viszont elnapolták.

A kilenctagú tanács tagjai a következő négyéves időszakban Vida Törnar Judit, Simon Monika, Sobočan Gabriela, Gerenčer Jožef, Süč Dejan, Kelenc Boštjan, Marič Aleksander, Gerič Ferenc és Lendvai Kepe Zoltán. Az intézet alapító okirata és a tanács ügyrendje értelmében az intézet tanácsának elnökét és alelnökét Lendva Község polgármestere javasolja.

Mivel Magyar Janez polgármester előre jelezte, nem kíván élni e jogával és átadta azt a tanácsnak, illetve az intézetnek, Baumgartner Dubravko, a Galéria-Múzeum igazgatója az elnöki tisztségre Vida Törnar Juditot, az alelnökire pedig Süč Dejant javasolta. Kelenc Boštjan tanácstag szerint viszont az érvényes ügyrend megszegése nem lenne jó kezdete a tanács munkájának, s polgármesternek kellene javaslatot tennie. Hosszas vita után olyan döntést hoztak, hogy az elnök és az alelnök megválasztását elnapolják, a tanács pedig elkezdi munkáját, hiszen az intézet fontos dokumentumai várnak elfogadásra. A tanács elnökének és alelnökének megválasztását pedig – a polgármester írásos javaslatával – mihamarabb meg szeretnék tenni.

A folytatásban Baumgartner Dubravko igazgató ismertette az idei programot, melynek jelentős részét már megvalósították.  A nagyobb programok, melyek várnak még rájuk, a LindArt ifjúsági művésztelep és a 15 éves jubileumát ünneplő bronzöntő művésztelep augusztusban, a képzőművészet óriásai ciklusban Christo&Jeanne-Claude kiállítása szeptemberben, valamint a Hadik Mihály legendája című kiállítás a Polgárosodás Múzeumában, szintén szeptemberben. Emellett tervezik az állandó néprajzi kiállítás és az Oloris régészeti kiállítás felújítását, katalógusok kiadását, az időszerű programok (turizmus világnapja, advent…) és kiállítás-közvetítések megvalósítását. A 2019-es programok tervezett költségvetése 158,8 ezer euró.

 

 

Az intézet idei tervezett költségvetése 463 ezer euró. Ebből a kultuszminisztérium támogatása mindössze 20 ezer euró (15 ezer euró megbízott múzeumként és 5 ezer euró programokra).

A tagok pozitívan értékelték a programot, mint ahogy a látogatottsági adatokat is, hiszen az intézmény az utóbbi években a leglátogatottabb kultúrintézmény Szlovénia keleti részében és gazdaságilag is sikeres (több 120 ezer euró bevétel belépőkből és további 18 ezer az emléktárgyak értékesítéséből). Hosszabb vitát váltott ki viszont a rendezetlen infrastruktúra (sóder a várudvaron parkosítás és kőburkolat helyett, mellékhelyiségek hiánya…) és a vár állagmegóvásának kérdése, valamint a káderhiány, hiszen még egy kusztoszra, műszaki személyzetre, recepciósokra lenne égető szükség. A tanácstagok szerint – akik kifejtették, nem új keletű gondokról van szó – az intézetnek ismét el kell készítenie egy akciótervet, a községnek pedig folyamatosan kellene eszközöket folyósítani a vár karbantartására, felújítására. 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben