kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Játékos tánc – táncos játék

borondi28191A héten zajlik a Bánffy Központban Lendván „Játékos tánc – táncos játék” cím alatt a muravidéki hagyománykincsre épülő néptánctábor, amely 50 gyermeknek jelent hasznos időtöltést, kikapcsolódást és játékos tanulást. Ott jártunkkor éppen Böröndi Róbert néptáncoktató, koreográfus próbálja a tőle megszokott határozottsággal „megfékezni” rendetlenkedőket.

– A táncoktatás maga nem könnyű dolog, kell egy tudás, egy alap, hogy a gyerekekkel megtaláljuk a kapcsolatot – részletezi Robi. – Nem mindig sikerül mindenkivel, de nagyjából el lehet érni. A napközis program két csoportban zajlik, s mindkettőben vannak szépen, összesen mintegy 50 kicsi és általános iskolás gyerek.

borondi28192– Lendva-vidéki táncokat táncolunk, s főleg a polgári táncokkal próbálkozunk kezdő és haladó szinten. Az egészből, ha minden jól megy, akkor az MNMI 25 éves évfordulójára szervezendő ünnepségen Lendva-vidéki és dombvidéki táncokkal mi is megjelennénk. A polgári táncokat jövőre a Kis Lindau iskolai táncegyüttessel is tanulni fogjuk – mondja Böröndi Róbert.

– Ismerős arcokkal, de újakkal is találkozunk a táncosok között – folytatja –, így a homogenizálás elkerülhetetlen, hiszen vannak olyanok is, akik először találkoznak a tánccal. S akkor a korkülönbségről még nem is szóltunk, de a technikai képzettségük is más. Ezeket próbáljuk itt kiküszöbölni. Nem profi táncosokat képzünk, hiszen ez egy hét alatt lehetetlen, sőt néha 15 év is kevés. A tábor lényege úgysem ebben van, hanem hogy érezzük jól magunkat, kicsit tanuljunk táncolni, kicsit mozogjunk, együtt legyünk a barátainkkal, esetleg ismerjünk meg újakat – összegzi a táncpedagógus.   

A föntiekről mi is meggyőződhettünk, hiszen a Bánffynak minden zugát megtöltötték a gyerekek és oktatóik, az udvaron Csaba bácsi fazekaskorongja forgott, a teremben galacsingyúrás folyt nagy szorgalommal a zalai motívumokhoz, a lépcsőn, uzsonna-szünet lévén, almát és kiflit falatoztak a gyerekek.

Kovács Tündétől, a több támogatóval és szervezettel megvalósuló tábor szervezőjétől, vezetőjétől megtudjuk még, hogy a program a muravidéki néprajzi és hagyománykincsre épül, s a záróakkord pénteken lesz, amikor a Bánffy udvarán mézeskalácsok lógnak majd az ereszről, a hét közben elkészült tárgyakból pedig kiállítást szerveznek. A hetési kötény kinagyított mása is készül, a hosszúfalui helyszínen pedig a hét folyamán perecsütéssel, hímzéssel és a lovas élettel ismerkedhetnek a gyerekek. A sokoldalú tábor munkájában, a foglalkozásokban helyi szakemberek is részt vesznek, így Hozjan Alenka, Koša Péter, Lázár Lenke, Hančik Edit, Végi Noémi, Šabjan Rebeka, Gerenčer Silvia és Soós Mihály vállalt foglalkozásvezetést.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben