kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

A falusi életképek megörökítője volt

goncz1A falusi életképek megörökítője volt  

A Bánffy Központban Lendván július 12-től augusztus végéig tekinthető meg Göncz János hídvégi születésű naiv festő születésének 85. évfordulója tiszteletére rendezett emlékkiállítás.  

Göncz János 1934. július 12-én született Hídvégen. A korai gyermekkorát a szülőfalujában töltötte, majd a háború alatt a család a Somogy megyei Enyingre költözött, ahol megkezdte a polgári iskolai tanulmányait is. A háború végén visszajöttek Hídvégre, a lendvai algimnáziumban végzett, majd kitanulta a szerszámkészítést. A lendvai Mehanika vállalatnál helyezkedett el, de a vállalat csődbejutásával 1968-ban vendégmunkásként a németországi Esslingenbe vándorolt ki a feleségével. Már gyerekkorában kezdett rajzolni, festegetni, az iskolában a tanárok vele festették meg a történelmi személyiségek arcképeit, de igazán csak a szülőföldtől távol kezdett festeni. Az első képe egy lendvahegyi szüretet ábrázolt, és mindjárt vevőre is talált. „A honvágy volt, ami elemi erővel kényszerítette, hogy kiadja magából a szülőföldhöz kötődés gyötrelmét… Akkortájt kezdte el igazán festeni a gyermekkor élményvilágából táplálkozó otthoni, hídvégi képeket… A képek elemi erővel törtek elő. Mindenre pontosan emlékezett. Oda tette őket, ahol a valóságban is voltak. Mindennek megvolt a helye, csak meg kellett festeni” – írta Göncz János munkásságáról dr. Bellon Tibor néprajzkutató a Gyermekkorom faluja - Forgácsok Göncz János hetési képeiből, emlékeiből című kötetben, melyben festményei mellett az életképek történetét is megfogalmazta (pl. Aratás Hídvégen, Kendervágás, Hosszára fűrészelés…). A kötet 2004-ben jelent meg Lendvai Kultúregylet gondozásában.  

 

   

Göncz János képeinek most megtekinthető kiállítása

a hagyatékát gondosan őrző családja és a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet közös szervezésében jött létre. A tárlatot Halász Albert, a néprajztudomány doktora mutatta be a közönségnek. „A képek jeles példái annak, milyen aprólékosan tudta ábrázolni az életképeket, összesűrítve az összes mozzanatot a legkisebb részletekig. A korai színei még talán kicsit komolyabbak voltak, de a képei általában nagyon világosak, élénkek” – mutatta be a falusi élet, illetve a valamikori Lendva mára már feledésbe merült életképeit.

Göncz Rudolf, a festő fia is röviden szólt az apja munkásságáról, a képek vázlatairól - amelyeket most először mutatnak meg a nagyközönségnek -, valamint a valamikori újtamási pince és zsúpfedeles parasztház és udvar makettjeiről, melyek szintén láthatók a kiállításon.     

MCSi Design