kele
perec1
garas1
63. évfolyam
49. szám
Megjelenés:
2019. 12. 05.
kiscim4919
 

Barátságot erősítő, elválasztó-összekötő folyó

murakon3119A szentmártoni és lendvai helyszíneken a hétvégén a Murakon nemzetközi irodalmi fesztivál a szlovén és a horvát írószövetség elnökeinek a részvétele, valamint a hatodik alkalom kapcsán elhangzott elismerő nyilatkozatok jegyében telt.

A Mura nem a határfolyói jelleget, hanem a kapocs szerepét sugallja évek óta. A szlovén és a horvát írószövetségi elnök, Dušan Merc és Đuro Vidmarović is ebből indult ki, amikor a politikai elhatárolódás helyett az egymásra utaltságot, a közép-európai térség egyedülálló fesztiváljának a törekvéseit, az egymás jobb megismerését, az írók között szövődő példamutató barátságot és az értékközvetítést emelte ki. – A határok eltüntetése a cél, de nem a nyelvi határoké, mert azok nem tűrnék az elszemélytelenedést, erre valók a fordítások – nyilatkozta Dušan Merc, a Szlovén Írók Egyesületének elnöke

Az idei vendégek között olasz, szlovén, magyar, valamint szlavóniai és muraközi horvát költők szerepeltek: Gabriella Muzetti, Barbara Korun, Jász Attila, Đuro Vidmarović, Goran Gatalica és Emilija Kovač.

 

 

A kétnaposra duzzadó Murakon második napján, vasárnap Halász Albert házigazda köszöntötte a vendégeket a lendvai könyvtárban. Halász örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a térség legnagyobb ilyen jellegű rendezvényén az alapítókkal történt egyeztetéssel Lendvára látogatott a nemzetközi társaság. Ez hozzásegíthet az Európa Kulturális Fővárosa 2025 cím elnyeréséhez is. S ennek a meghívottak is örülnek, hiszen két felejthetetlen ittlétről beszéltek, s a Murakon mindenese, Zlatko Kraljič is elégedettségét fejezte ki, hogy Lendván is bemutatkozhatnak az írók.

A felolvasást Bence Lajos muravidéki költő-író zárta, aki az idei rendezvény kapcsán „A Mura védője” elismerő plakettet vehette át, s vele a folyó védő-óvó feladatát is, hiszen évtizedek óta sok minden veszélyezteti a szeszélyes, de sok szeretetre érdemes, a népek barátságát erősítő folyót.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben