kele
perec1
garas1
63. évfolyam
49. szám
Megjelenés:
2019. 12. 05.
kiscim4919
 

Muravidékiek a XV. Szent László Néptánctáborban

neptanc3319Július 29-től hét muravidéki néptáncos vett részt a Dabason megrendezett egyhetes néptánctáborban, ahová további hat országból érkeztek a táborlakók.

Közel száz néptáncot kedvelő fiatal volt jelen a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Délvidékről, Horvátországból és a Muravidékről. A szép számú résztvevő létszámát tovább növelték a kísérők, tánctanárok, zenészek és szervezők.

A tábor a Szent László Társulat és a Rákóczi Szövetség által jöhetett létre, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség pedig a muravidéki táborozóknak biztosította az ingyenes részvételt.

 

 

A Táncsics Mihály Gimnázium szolgált a táncok elsajátításának helyszínéül, melyet napi kétszer két órában profi tánctanárok tanították három korcsoportra és tudás alapján felosztva. A muravidéki gyerekek moldvai lépésekkel ismerkedtek meg, melyeket Molnár Bálint és Molnár Enikő tanítottak meg nekik. A középcsoportban két muravidéki vett részt Szente János és Cseke-Marosi Eszter tanítása alatt, s a széki táncrend alapjait sajátíthatták el. A legidősebbek mezőségi táncokat jártak Farkas Gábor és Ragula Dalma vezényszavaira. A lépések elsajátítása mellett tudásátadás is történt, hisz az oktatók viselkedéskultúrát, illemtant, magyarság-tudatépítést és néprajzáttekintést is belecsempésztek az órákba. Minden tánctanulás alatt és az esti táncházakban élő zenére járhatták a táncrendeket a táborlakók.

A tábor során a szervezők igyekeznek történelmi ismeretekkel, néphagyományokkal és szokásokkal is gyarapítani a gyerekek tudását. A tánctanításokat kézműves foglalkozásokkal, népdalos meseszínházzal és azok előadásával, Tóth Péter Lóránt történelmi órájával, Szent László-versennyel, íjászattal, strandozással, csocsózással, társasjátékokkal, valamint sport- és egyéb programokkal tették izgalmasabbá.

A tábor hivatalosan augusztus 3-án ért véget a 17 órás táborzáró gálával, ahol a három tánccsoport, a tánctanárok és a táborszervezők is bemutatkoztak mindazzal, amivel a tábor alatt megismerkedtek. A gálára ellátogattak a muravidéki gyermekek szülei is, s a gála után közösen perdültek táncra. A táborlakók a gálát követően másnap hagyták el a helyszínt. A szervezők elmondása szerint a jövő évi táborozást a gyerekek már most bejegyezhetik a naptárukba. 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben