kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

Ámul a hűs vidék – ily csoda nem volt még 

palpeter4019Szeptember 24-től látható és hallható Pál Péter lendvai színművész első, Lángok című dalának videoklipje a YouTube portálon. A klip a muravidéki magyarság első, profi technikai kivitelezésben elkészített videója. A dal szerzői munka, hiszen a szöveg, a zene is Pál Péter tehetségét dicséri.

A rendező, Barnóczky Ákos és a stáb (Peter Ošlaj és Žan Serčič – hangszerelés, stúdiófelvétel) is profi munkát végzett, a képi anyag elkészítésébe pedig lelkes amatőrök is besegítettek.

Maga a Lángok a „tűzimádaton” kívül többfajta jelentést is hordoz, a rádobni mindent József Attila-i tisztítótűz jellegen túl is („minden e lángban elég”). Az Indulnék, hova fussak? kezdő kérdésfelvetéstől indulva a zárásban („ily csoda nem volt még”) a tisztítás eredményét is felvillantja a szöveg, a révbe érésnek, s nem a porrá égésnek a katasztrófáját. A képi anyag valóban klipszerűen, halmozott képfelvillantásokkal követi a zenét és a szöveget. Ez utóbbi sem megszokott dalszöveg, a zenei anyag és főleg a dúdolható refrén pedig népzenei elemeket is felvillant. A karakterek és a történet, valamint a koreográfia (Pethő Kincső Nóra munkája) is hozza a fenti kettősségből áradó disszonanciát, a modern életérzést és a vergődő kiúttalanságot.         

S tán ez sem elég? – kérdezi a szövegíró-szerző a dal végén. Melynek gyönyörű, leányhangra emlékeztető levezetését is a hangképzésen és énekhang-csiszoláson átesett fiatal színésznövendék és a számítógép tette felejthetetlenné, kivívva „a hűs vidék ámulatát”. Ennek már a fele sem tréfa – mondhatnánk. És csak ámulunk tovább.

 

 

MCSi Design