kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

„S akkor jött a Tenkes kapitánya…”

tenkes4119Október 2-án Lendván, Kárpát-medencei turnéjának hatodik állomásán teltház előtt mutatta be a Magyar Nemzeti Táncszínház A Tenkes kapitánya című táncjátékot a Magyarság Háza és a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet szervezésében.

A II. Rákóczi Ferenc-emlékév keretében rendezett előadást, az azonos című történelmi kalandfilm táncszínházi változatát itthonról és a szomszédos zalai-vasi területekről is sokan megtekintették. A Tenkes kapitánya című filmsorozat meghatározó szerepet töltött be a magyar televíziózás történetében. Az 1964-ben készült fekete-fehér film mint a Magyar Televízió első sorozata annak idején rendkívül népszerű volt – olvashatjuk az egyik visszatekintésben.
A történet Örsi Ferenc regénye nyomán a Rákóczi-szabadságharc idején Siklós környékén folyó kuruc-labanc küzdelmeket idézi fel. „A főszereplő, Eke Máté ugyan kitalált személy, de számos jobbágykatonából lett kuruc tiszt történelmi alakját ötvözi egybe. A történet meseszerűen, sok humorral mutatja be azokat a kuruc hősöket, akik ravaszsággal, magyaros virtussal végül is legyőzik a bugyuta labancokat” – írják a gyermekkorunkhoz kapcsolható filmről, amelyben Zenthe Ferenc a főszereplő, de a sorozat a korszak sok más nagy színészét felvonultatja.

 


A Honvéd Férfikar közreműködésével színpadra állított táncos produkció (Zsuráfszky Zoltán rendezése) megőrizte a film legszórakoztatóbb epizódjait. A dallal és tánccal, gazdag néptánckincsünk felhasználásával színpadra állított mű sikerprodukciónak számít. A pergő ritmusú, állandó zenei kísérettel (a szólókhoz a zenét Sebő Ferenc, a szöveget Turczi István írta) aláfestett darab Lendván is a kurucok győzelmével, állva tapsolást kiváltva, igazi érzelmi kitöréssel végződött. 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben