kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Közös válogatással öröm az éneklés

vita41191A lendvai Vita Kamarakórus vasárnapi koncertjén a Lendvai Zsinagógában a csoportot közel tíz éve vezető Danijel Berden karmester átdolgozásai szólaltak meg.  

A 17 éve működő kamarakórus repertoárján különböző stílusú szerzemények szerepelnek, a népzenétől a dzsesszig, a popzenétől a rockig. A különböző nyelveken éneklés sem jelent gondot az együttes számára, mely több jelentős díjat tudhat már magáénak. Ezek közül is kiemelkedik a prágai Cantaton fesztiválon szerzett ezüstfokozat, illetve a budapesti (2009) és a velencei (2012) fesztiválokon szerzett aranyelismerés. 

vita41192A csoport, mely ez idáig három CD-t jelentetett meg, az utóbbi időben az Eroica trióval és a magyar dzsesszélet egyik kiválóságával, a Sárik Péter Trióval is együttműködik.

A vasárnapi előadáson, melyre a kórustagok ajánlására Berden karnagy mintegy félszáz átiratából válogattak, egyaránt szerepeltek magyar és szlovén népdalátiratok, valamint poposabb nóták, egyvelegek és sajátos „csokrok”, amikre nagyon büszkék a csoport tagjai. A fönt említett nyelvi sokszínűséget illetően a magyar feldolgozások számának megnövekedése (Máté Péter: Azért vannak a jóbarátok, a kevésbé sikerült, kissé dumdumos, „többszólamú” Tavaszi szél és néhány Nox-feldolgozás) mellett a nyelvi tisztaság is szembetűnő. A szlovén dalcsokrokban a „Prinesi mi rože” dal mellett néhány rockosabb Predin-dal feldolgozása és több „a capella” is jól szólt. Az énekesek arcán látszott, hogy szívesen énekelnek, szeretik, amit csinálnak, hogy olyan dalokat énekelhetnek, amelyeknek a kiválasztásában ők maguk is részt vehettek...

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben