kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Izgalmas tartalmak lesznek a múzeumban

tajhaz4219Hétfőn megkezdődött a domonkosfai tájház helyiségeinek berendezése. A főépület, a melléképületek és a szín – melyhez a szabadtérivé nyitható színpad is csatlakozik – napokon belül funkciót kap. A munka egy néprajzi tábor keretében valósul meg, szakemberek vezetésével és négy hallgató közreműködésével.

A Szegedi Tudományegyetem néprajz szakos hallgatói nagyon izgalmas feladatot kaptak: be kell rendezniük egy múzeumot. Rendelkezésükre áll egy hét, üres helyiségek és falak, rengeteg régi tárgy és bútor, illetve a tudásuk és eddigi tapasztalatuk. A határidő november 9-e, amikor az épület megnyitását tervezik. A munka nem kevés, inkább sok, de jó tervek, szakszerű vezetők irányításával a feladat jó kezekben van.

Mód László néprajzkutató, az egyetem adjunktusa a munkák megkezdése előtt végigvezetett a teljes objektumon, elővetítve a terveket. – A tájház és a hozzá tartozó melléképületek berendezésének kialakításánál fontos szempont, hogy kínáljon valami egyedit, újat a már meglévő néprajzi múzeumokhoz képest. Szerencsére a tárgyi készlet, a ház adottságai ehhez remek lehetőséget kínálnak. Mivel a lakóház a két világháború között épült, így egy szobát korhű bútorokkal fogunk berendezni. A folyosón történelmi tablók kapnak helyet, a kisebb szoba pedig tanácsterem lesz, melynek falfelületei időszakos kiállítások megtartására kínálnak lehetőséget. Az interaktivitás jegyében több jó ötlet is született, főleg a padlás berendezésével kapcsolatban – ami szintén látogatható lesz –, illetve az iparos és kézműves kamrák esetében – hallhattuk a szakembertől nagy vonalakban.

 

 

A pajta szintén tartogat meglepetést. Külön érdekesség lesz az utazóbőröndök bemutatása. –Egyedülálló, hogy a kivándorlás témaköre megjelenik egy tájházi környezetben – veszi át a szót Ferkov Jakab, a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum igazgatója. – Hajóbőröndök, utazóládák fognak lelógni a majdani nézőtér feletti gerendákról, kisebbek-nagyobbak, szemléltetve a térségre jellemző kivándorlási hullámokat. A vendégmunka rengeteg helyi embert érintett, illetve ma is élő jelenség, de van kulturális vonatkozása is.

A szakemberek után két diákkal is beszélgettünk. Habi Csilla másodéves mesterszakos néprajzos hallgató a Vajdaságból, Palicsról érkezett. Az első benyomások után az előttük álló feladatokra remek kihívásként tekint: – Az eddigi tapasztalataim inkább a tájházak anyagának leltározása volt, ezért egy egész épületkomplexum berendezése számomra teljesen újszerű lesz, ami másfajta esztétikai érzéket és több háttértudást is igényel. Nekünk kell kitalálni, hogy minek hol lesz a legjobb helye, ehhez pedig ismerni kell, mi jellemző a vidékre és persze erre a házra.

Gyurics István Viktor – aki szintén másodéves mesterszakos hallgató – hasonlóképp izgatottan veti bele magát a munkába. – Nekem is főleg a leltározásban van tapasztalatom, most viszont egy teljesen üres tájházat kell berendeznünk. Jó lesz a folyamatot egészében látni, hogy egy üres épület miként alakul át napról napra múzeummá. Megvan a koncepció, és a szobák megkapják majd a hozzájuk kapcsolódó tárgyakat. Mindenképp izgalmas munkának nézünk elébe, amiből rengeteget fogunk tanulni.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben