kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Egyedivé tehetjük a boltban vásárolt ruhadarabot

himzo felso4319Népszerű és modern hímzéstechnikák bemutatására került sor a hímzőszakkör közreműködésével vasárnap a Felsőlakosi Arany János ME nyílt napján a látványosan felújított faluotthonban.

Koša Klára, az egyesület elnöke köszöntőjében a rendezvény jellegéről elmondta: – Régen az asszonyok a nagyszüleiktől ellesték a textilszövést, ma erre nincs szükség, hiszen boltban vásároljuk meg a ruhadarabokat. De az utóbbi időkben arra törekszünk, hogy ezeket – némi beavatkozással – egyedivé varázsoljuk, s így egy virágmintával vagy egy-két öltéssel a sajátunkká is tegyük. A Muravidéken sok szakkör működik, így arra törekszünk, hogy senkit se utasítsunk el, ha hozzánk fordul. A tavalyi divatbemutató pedig arra ösztönöz bennünket, hogy idén is megszervezzük, számítva a fiatalok aktív közreműködésére, akik elfogadták a kezdeményezést – mondta az elnök. Kiemelte szakmai vezetőjük, Nemec Zinka nevét, aki gyönyörű mintákat tud ajánlani a ruhadarabok díszítéséhez.

 

 

A hetési hímzés népszerűsítésén kívül a szép hagyomány átörökítése a fő célkitűzése a szakkörnek. December közepén pedig újra divatbemutatót szerveznek, amelyen némileg „elkanyarodva az egyszerűségtől nagyszerűek is kívánnak lenni”.  

Herman Kornélia a helyi közösség nevében üdvözölte azt a tevékenységet, amit a hímzők végeznek, egyúttal jelezte, az év végéig még néhány hasonló rendezvényre sor kerül a faluban, amelyeken a kultúregyesület vezetőjének a segítségére is számítanak, például a közeljövőben megrendezésre kerülő színjátszótalálkozón. Az alkalmi műsorban a muraszombati Baráti Kör népdalköre mutatkozott be.

A kiállítás a már kész terítők mellett az ezek elkészítéséhez szükséges anyagok és eszközök kiállítására, a kedvelt technikák és fonalak bemutatására is kiterjedt. A nyílt nap és műhely az egyesület kézimunkázóinak alkotásaiból rendezett alkalmi kiállítással ért véget, melyet szintén sokan tekintettek meg.  

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben