kele
perec1
garas1
64. évfolyam
13. szám
Megjelenés:
2020. 04. 02.
kiscim1320
 

Kárpát-medencei magyarok zenéje Lendván

karpatzene43192Ismét a Kárpát-medencei magyarok zenéjéből hozott összeállítást Böszörményi Gergely szervező és csapata a pénteki lendvai hangversenyre: a magyar népi és világzene két, a Kárpát-medencében is hírnevet szerzett zenekarát, a Sebő együttest, valamint a Balogh Kálmán – Kovács Ferenc kettőst hallhattuk.

karpatzene43191A Földes Gyula lendvai főkonzul védnöksége alatt zajló rendezvényen, mely ezúttal a Lendvai Zsinagógában került megrendezésre, Földes Gyula és Böszörményi Gergely kiadótulajdonos köszöntötte az egybegyűlteket. A főkonzul köszönetet mondott a szervezőknek, hogy a Kárpát-medencére, illetve a határon túlra is átnyúló koncertsorozat során a lendvai állomás is a sorozat részét képezi, melynek során a magyar zenei élet kitűnőségei látogatnak el a Muravidékre. Böszörményi pedig felhívta a figyelmet arra, hogy az ingyenes koncerten a kárpátaljai magyaroknak folyik gyűjtés, akik a gazdasági-politikai válság folytán nehéz napokat élnek meg.

A közel kétórás koncert első részében magyar fúziós zenét, a népzene és a dzsessz nagyszerű keverékét hallhattuk Balogh Kálmán cimbalmos és Kovács Ferenc trombitás-hegedűs énekhanggal is fűszerezett fellépésén. A népi átiratok így új köntösben szólaltak meg, de a felismerhetőség így is garantált volt. A koncert záró számára (A csitári hegyek alatt) pedig szinte mindenki „feloldódott”.

A nagymúltú Sebő együttes, amely a mögöttük hagyott évtizedek alatt sok felállásban működött, az estre megzenésített verseket hozott a magyar irodalom nagyjaitól, Nagy Lászlótól, Weöres Sándortól, Varró Dánieltől. A kihagyhatatlan „Hetedik” után az „Ung királyba” (Weöres Sándor) a délszláv népzenei hagyomány minden főbb elemét beépítette az együttes: a tamburajátéktól a dúdolva-brummogásig, a kólótól a furulya-hegedű „párharcig”. Úgy, ahogy kell! Aztán már csak a vastaps következett.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben