kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Gazdag terveket szőnek az egyesületek

mnmi44192Hétfőn este a Bánffy Központba hívta össze a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) vezetősége a muravidéki magyar kultúregyesületek képviselőit, hogy egyeztessék a folyóévi programokat, tevékenységeket, illetve benyújtsák igényeiket, terveiket a 2020-as évet illetően.

A szép számban egybegyűlt egyesületi vezetőket, képviselőket az MNMI igazgatója, Soós Mihály és Vida Törnar Judit, az intézet tanácsának elnöke, illetve az intézet alapítója, az MMÖNK nevében Bacsi Zsuzsanna alelnök köszöntötte. Az intézet éves szinten egy tavaszi és egy őszi munkatalálkozót, egyeztető fórumot szervez, az utóbbira pedig leginkább azért van szükség, hogy az intézet még időben bele tudja építeni a költségvetésébe az egyesületek igényeit.

mnmi44191Az említett vezetők biztató szavai után első körben az egyesületek képviselői elmondták, mit hajtottak végre a tavaly benyújtott programokból, illetve mi várható még az év végéig, míg a második körben mindenki elmondta, illetve írásban is benyújtotta a 2020-as évre szóló terveket. A beszámolókból, illetve a felvázolt tervekből kiderült az egyesületek általánosságban igencsak aktív életet éltek, egyre több egyesület sikeres az anyaországi pályázatokon is, így bővült a hagyományőrzők, a táncosok, a népdalosok ruhatára és egyéb eszközöket is be tudtak szerezni. Hasonlóan aktív év várható a következő évben is. Természetesen problémák, nehézségek vannak továbbra is, többen az egyre inkább jellemző érdektelenséget jelölték a legnagyobbnak, de sokan említették meg a különböző problémákat a szakmai oktatókkal is. Például azt, hogy egyre nehezebb egyeztetni a megfelelő időpontokat a szakemberekkel, akik különösképpen az egyes csoportok elhagyása után olyan szellemi javakra tartanak igényt, amelyre nem jogosultak. Gondok adódtak néhány esetben a már említett népviseletekkel is, konkrétan van olyan eset is, hogy már több mint éves késés van a népviselet egyes darabjainak elkészítésével.

Az MNMI jelenlévő munkatársai feljegyezték az igényeket és a problémákat, amelyeket lehetőség szerint orvosolni próbálnak, míg az igazgató kifejtette, a jövő évben az eddigiekhez képest egységesebben kezelik és némileg meg is emelik a külső szakemberek díjazásait, így talán ez is segít majd az említett nehézségek megoldásában. A jelenlévők végezetül egyeztették az MNMI megalakulásának 25. jubileumával kapcsolatos teendőiket is.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben