kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Hímzésekkel a hagyományok ápolásáért

kezimunk4419Éves kiállítását nyitotta meg szombaton a pártosfalvi Rózsa Kézműves Egyesület a helyi tűzoltóotthonban.

Telnek az évek, és a dolgos kezű pártosfalvi asszonyok már 12. hímzéskiállításukat nyithatták meg a hétvégén. – Nem csak az ének és a zene, a kézimunka is része nemzeti kultúránknak. A sokszínű minták különböző tájegységeket jeleznek, melyek aztán csodaszép kézimunkákra, terítőkre kerülve maradnak fenn az utókor számára. Bízunk benne, hogy ezek a munkák majd értékesek lesznek a jövő generációja számára – hangzottak a kiállítás megnyitóján. A Rózsa egyesület ezúttal is gazdag tárlattal állt a helyi közönség elé. Szakami vezetőjük, Nemec Rozina irányításával számos hagyományos és modern mintával mutatkoztak be.

 

 

– A hímzőasszonyok nagymértékben hozzájárulnak értékeink megőrzéséhez – mondta Vugrinec Zsuzsi a helyi magyar nemzetiségi önkormányzat nevében, majd arra kérte az egyesület tagjait, hogy igyekezzenek továbbadni ezt a tudást és hagyományt a fiataloknak is. Ehhez kívánt kitartást a jövőben. Soós Mihály, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója szintén méltatta a tárlatot: – A hímzés egy csendes foglalkozás, de az egyik leglátványosabb hagyomány, melynek a magyarság hagyományaiban is fontos szerepe van.

A rendezvényen a Pártosfalvi KÁI szavalói léptek fel, ezzel is emelve a megnyitó ünnepi jellegét. A kiállítást a hétvége folyamán tekinthették meg az érdeklődők.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben