kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

Tíz éves a Baráti Kör hímzőszakköre

barkor4619A muraszombati Baráti Kör Művelődési Egyesület tagjai a hétvégén megrendezett hímzéskiállítással és kultúrműsorral nem csupán kedveskedni kívánnak a helyi közönségnek, de üzennek is általa, hogy vannak még, beszélik a nyelvet, ápolják a kultúrát és büszkék a gyökereikre.

Szombat délután a Szapáry-kastélyban hímzéskiállítással kezdődött a már hagyományos Őszi Találkozó. A szépen kidolgozott hetési minták mellett riseliő, polgári és modern, valamint a karácsonyi ünnepeket idéző kézimunkák kerültek bemutatásra. Az egybegyűlteket Vida Simona, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) munkatársa köszöntötte: „A muraszombati hímzések a mai muravidéki népművészet kifogyhatatlan kincsestárának a részei. Az elmúlt tíz évben segítettek bennünket múltunk megismerésében, hagyományaink megerősítésében, jelenünk megszépítésében és jövőnk könnyebb építésében” – emelte ki. Soós Mihály, az MNMI igazgatója pedig a kiállítást méltatta, majd gratulált „a legkisebb, de talán az egyik legodaadóbb csoportnak”. A 10. évforduló alkalmából elismerést nyújtott át az egylet vezetőjének, Sečko Zsuzsának. Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, nemzetiségi országgyűlési képviselő szintén szólt a kiállítókhoz. Kiemelte, hogy a kisebbségi sorsban élők sok kihívással szembesülnek, amikor anyanyelvüket, kultúrájukat próbálják megőrizni, de különösen nehéz azoknak, akik egynyelvű környezetben teszik ugyanezt, mint a muraszombati magyarok. A képviselő egy csokor virággal gratulált az egylet vezetőjének és az egyesületnek. Sečko Zsuzsa megköszönte az elhangzott kedves szavakat, majd a hímzőkör szakmai vezetőjének, Nemec Rozinának egy szál virággal hálálta meg odaadó munkáját.

A kiállítás megtekintését követően a rendezvény programja kultúrműsorral folytatódott a vár különtermében. A színpadon a hazai népdalkör mellett bemutatkoztak a magyar tanfolyamos muraszombati gyerekek, a szombathelyi Spominčnice énekkar, a radamosi, a kapcai és a hármasmalmi népdalkör, valamint verset szavalt Dancs Rózsi és szólót énekelt Šetar Lucija. A rendezvény idén is teltházas volt.

 

 

MCSi Design