kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

Színházi titkok – gyerekeknek, interaktívan

szinhaz4619A színházi élményre felkészülést nem lehet elég korán elkezdeni, s abba már a színház épületébe lépés is beletartozik – ez lehetett volna „A színházi titkok” című interaktív színháznépszerűsítő program szlogenje, melyre a múlt héten került sor a lendvai színházban.

A program az általános iskola 1. és 2. osztálya számára összeállított „színházi séta”, melynek első résztvevői az 1. Sz. Lendvai KÁI tanulói voltak. A színházba járásnak kialakult szabályai vannak: az egyik ilyennek számít az, hogy a feszültségeinket levetkőzzük, még mielőtt belépünk a színház előterébe. Aztán „prózaibb” dolgok következtek, így például az öltöző használata, a jegyváltás a pénztárnál, majd a színházterembe lépve az ülésrend és a helyjegyünk ellenőrzése. A „jegyellenőrzés” után ki-ki megkereste azt a helyet, ahonnan a színházi előadást követni fogja.

A programot egy bonton-részre, majd egy interaktív színházi műsorszámban való részvételre osztották, melynek során a gyermekek űrlényekké változnak át a mentorok segítségével, s valódi színházi „kutatásba” fogtak. Az interaktív barangolás során megmutatták nekik a színpadi hátteret, a technikai erkélyt, a zenekari árkot és az öltözőket.

 

 

Aztán a lendvai Színház- és Hangversenyterem megnyitásánál felhasznált űrlényfigurák és kosztümök felhasználásával a különböző állomásokon színházi minibemutatókat hallgattak meg. A végén a hallottak és látottak összegzése következett, melynek keretében végül a színpadon színészekké-énekesekké alakultak át, s ez a másfél órás körséta végét is jelentette. A színházi titkokba avatást Štampah Miha ötletgazda, valamint Kavaš Petra és Nađ Éva kivitelezők valósították meg, a program a Bethlen Gábor Alap támogatásával jött létre.

Mi, a séta idősebb részvevői is sok új tapasztalattal lettünk gazdagabbak, s remélhetőleg a leendő színházlátogató gyermekek is tanultak a leckéből!

 

 

MCSi Design