kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Prima-díj Bence Lajosnak  

prima4719A Prima Primissima-díj Demján Sándor vállalkozó által 2003-ban alapított elismerés, amelyet 2013 óta az OTP Bank gondoz és finanszíroz. A 2019-re vonatkozó Zala megyei díjakat vasárnap osztották ki, a három díjazott között volt Bence Lajos muravidéki író-költő, lapunk munkatársa is.

A Prima Primissima-díj célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése egy olyan, hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. A kategóriánként megválasztott három-három Prima-díjas, azaz összesen harminc jelölt közül végül titkos szavazással kerül ki minden kategória Primissima-díjasa, valamint a publikum által odaítélt Prima Primissima Közönségdíj nyertese.

 

 

A Prima Primissima-díj 2005-től egészült ki a területi Prima-díjak rendszerével. Alig hat év alatt az összes megye csatlakozott a díjrendszerhez, így mára az ország egész területén önálló elismerésben részesülhetnek a szellemi élet, a kultúra, a tudomány, a művészet és a sport megyei legjobbjai. A megyei Prima-díjak rendszerének célja, hogy megőrizze a magyar értelmiség és szellem helyi eredményeit, erősítve a kisebb társadalmi egységek összetartozását, elősegítve fejlődésüket. Az évenként odaítélt megyei Prima-díjat mind a tizenkilenc megyében megyénként hárman nyerhetik el.

Idén Zala megyében a tíz jelölt közül Bence Lajos József Attila-díjas muravidéki író-költő, irodalomtörténész, Schreiner Jenő népzenész, a Muravidéken is ismert Harangláb népzenei együttes vezetője és a ZTE FC kapta a három Prima-díjat. Utóbbit Mocsnek Mária ügyvezető, Bedi Bence és Szekeres Szabolcs vette át. Schreiner Jenő díját távollétében lánya, Ágnes vette át. A közönségdíjat a zaol.hu-n zajlott szavazás eredményeképpen 1.202 vokssal dr. Fliszár Mária főorvos vehette át a Zalai Hírlap főszerkesztőjétől, Horváth A. Attilától, továbbá közönségdíjat nyert Nagy Ferenc Franci, a Hevesi Sándor Színház szervezési osztályának vezetője.

 

Fotó: Katona Tibor, Zalai HÍrlap

MCSi Design