kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Méltó helyen és méltó tartalommal ünnepeltek

nyelvnap4719A magyar nyelv napján, november 13-án a lendvai Színház- és Hangversenyteremben bemutatták az Édes anyanyelvünk rajz- és fogalmazásverseny sikerültebb alkotásait, melyet a budapesti Kiss Kata zenekar koncertje és a könyvcsomagok átadása követett.

A rendezvény Zágorec-Csuka Judit programfelelős és az MNMI, valamint a Lendvai Magyar Főkonzulátus közreműködésével valósult meg. Soós Mihály, az MNMI igazgatója köszöntőjében üdvözölve az idei témát – a nyelvjárások fontossága – az alkotásokról kifejtette: nagyon fontos, hogy megőrizzük a legigazabb anyanyelvünkként ismert nyelvváltozatot.

Morován Zsolt konzul pedig egyetlen dolog köré igyekezett csoportosítani a mondanivalóját: –Mindenkinél ott van az okostelefon, vagy ha ma még nincs is ott, de pár év múlva biztosan ott lesz. Ez így van a világon mindenütt, ahogy az öltözködésetek, a kedvenceitek is hasonlóak, mint a világ más tájain élő pajtásaitoké. Egy dolog mégis más lesz, ez pedig az, hogy magyarok vagytok. S ez nem fog megváltozni. A magyar nyelvet a Kárpát-medencében csak ti birtokoljátok itt, s ez magában is egy kincset jelent. Titeket, minket ez különböztet meg a világban, s ezért meg kell őrizni! A muravidéki magyarság egy különleges íz, melyet meg kell őrizni, s ez a szép íz csak akkor maradhat meg 20–30 évig és tovább, ha ti megőrzitek a magyarságotokat”.

 

 

Zágorec-Csuka Judit projektvezető rögtönzött statisztikájából kitűnt: a rajz- és fogalmazásversenyben, valamint az ehhez kapcsolódó nyelvjárásgyűjtésben 259 általános iskolás vett részt az összes muravidéki KÁI-ból, továbbá 17 óvodás küldte el rajzát a pályázatra. Az 1–5. osztályos korcsoportban 168 tanuló rajzolt és írt fogalmazást, felső tagozaton (6–9. osztály) pedig 91 tanuló vett részt a nyelvjárásgyűjtésben 32 mentor-tanár vezetésével.

A magyar nyelv ünnepe idén is méltóképpen, koncerttel zárult, Kiss Kata zenekarának népdalfeldolgozásokat, vers-megzenésítéseket tartalmazó, néptánccal ötvözött koncertjével, melybe az iskolásokat és a tanárokat is bevonták. A Honfoglalást pedig együtt énekelte mindenki a zenekarral. – Hallgassátok, nézzétek és forgassátok az ajándékcsomagban található könyvet, CD-lemezt, és mindenekelőtt használjátok a magyar nyelvet. De nem csak otthon, hanem az iskolában, hanem egymás közt is! – e szavakkal nyújtotta át Soós Mihály, az MNMI igazgatója az ajándékcsomagokat.

 

 

MCSi Design