kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

Héttorony fesztivál „hazai” ízekkel

hettorony4719A Héttorony fesztivál háromrészes hétfői rendezvénye a lendvai Színház- és Hangversenyteremben a Kós Károly Egyesülés által 1990-ben alapított Országépítő folyóirat kiállításával kezdődött. Az alapító-szerkesztő Makovecz Imre a folyóirat fő céljai között a „magyar organikus építészet és a magyar kultúrtörténet jelentős, de kevésbé ismert eredményeinek a felmutatását” és a környezeti problémáknak az „átfogó megközelítését” határozta meg. 

A zenei részben előbb a Vujicsics együttes, majd a szintén nemzetközi hírnévnek örvendő Mostar Sevdah Reunion bosnyák népi-cigány dzsesszegyüttes lépett a színpadra.

Vujicsicsék a hagyományos délszláv-gradiscsei horvát repertoár mellett Bartók zenekarra átkomponált gyűjtését hangszerelték újra. A műsorban felléptek a Repülj páva versenyen továbbjutott horvátzsidányi gyermekek és mentoruk. A helyszínhez és a közönséghez igazított zenei válogatás a boszniai Sevdah zenekar esetében kapóra jött, hiszen az esemény idén több hazai nézőt vonzott, mint az előző években. Így akik ott voltak, azoknak valódi koncerthangulatban is részük volt!

 

 

Mert a Sevdah Reunion egy Európa-szerte ismert együttes, amelynek több formációjában is állandónak bizonyult Antonija Batinić szólóénekes, aki a bosnyák népzene egyik emblematikus figurájának számít, de a dzsesszesebb darabokban is jól érzi magát. A Mišo Petrović gitáros által vezetett együttesben a korábbi formációktól eltérően jelenleg nincsenek fúvósok, sem a korábban nélkülözhetetlen harmonika. Valóságos gitáregyüttesről van szó, Petrović kemény gitárjátéka karmesteri vezetésként is hat. A basszusgitárt, a dobokat, a zongorát, sőt a hegedűt is maga alá rendelték a kőkemény zenekari számoknak, a boszniai zenei hagyomány teljes körű átértelmezésével. Profi fellépés profi minőségű zenével, útban a világsiker felé. Adijo momci, adijo cura! Spitz-kvalitet!

 

 

MCSi Design