kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

Jó úton az országos verseny felé

szepzala4819A lendvai Bánffy Központ folyosói és próbaterme pénteken megtelt színes öltözékekbe, népviseletekbe öltözött fiúkkal, lányokkal. Itt zajlott ugyanis a gyermekek számára meghirdetett, „Szép Zalában születtem” című népdaléneklő verseny térségi válogatója.

A szóló- és együttes kategóriában versenyző 2., 3. és 4. osztályos tanulók – összesen 9 szólóénekes és 6 együttes – közül a hazai kétnyelvű iskolás csoportok voltak a sikeresebbek, hiszen mindannyian továbbjutottak a jövő évi országos elődöntőbe.

Az ifj. Horváth Károly és Gordásné Fülöp Edit összetételű zsűri elégedett volt a látottakkal (a fellépők ruházatát külön értékelték) és a hallottakkal. Ahogy elmondták, évről évre ugrásszerű fejlődés tapasztalható a csoportoknál, de különösen azt emelték ki, hogy a helyi népdalokból még mindig kihallhatók azok a nyelvi-kiejtésbeli archaizmusok, amelyeket a tájnyelv a Muravidéken még mindig őriz.

 

 

Ez a dobronaki, a göntérházi és a pártosfalvi iskolában mentori munkát vállaló Kardos Endre – Bozinak is köszönhető, aki Györek Mojca és Klujber Danica felkészítő tanárokkal rengeteget dolgozik a gyerekekkel, és sok módon is igyekeznek megszerettetni a magyar népdalt és a csoportos éneklést. Erre Lázár Lenke, a 1. Sz. Lendvai KÁI Cséphadaró gyermekénekkarának felkészítő tanára is külön hangsúlyt fektet, mint ahogy arra is, s a zsűri ezt is külön kiemelte, hogy fellépésük ne nélkülözze a „spontán jelleget”. Ez abban mutatkozott meg, hogy nem karmesteri beintésre, hanem az egyik énekes hangjára indult a fellépés. Az eredmény: biztos továbbjutás és aranyminősítés.

Patyi Zoltán, a program felelőse kiemelte: a gyerekek nagyon lelkesek, ezért hisz abban, hogy a verseny, mely harmadik éve került megrendezésre, szép jövővel kecsegtet. A tavaszi gyenesdiási előválogató is vízválasztó lehet, hiszen megtörténhet, hogy a „Hej, Dunáról fúj a szél” című Kárpát-medencei versenyre is először jut tovább a muravidékiek közül valamelyik induló.

 

 

MCSi Design