kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Jól sikerült a nemzedék- és koncepcióváltás

bronz48191Pénteken került sor a 47. Lendvai Nemzetközi Művésztelepen született bronzszobrok kiállításának a megnyitójára a lendvai vár padlásgalériájában.

A jelenlévő művészeket, Király Ferencet, Lipovics Jánost, Marijan Mirtet, Robert Jurakot és Gere László cizellálómestert Baumgartner Dubravko, a Galéria-Múzeum igazgatója köszöntötte. A művésztelep további két résztvevője, Rajcsók Attila és Stephan Lupino, valamint Gerič Ferenc művészeti vezető sajnos nem tudott jelen lenni a megnyitón.

Baumgartner emlékeztetett, a bronzöntés elindításával a művésztelep akkoriban új periódusába lépett, és a mai napig nincs a térségnek a lendvaihoz hasonló, nagy professzionizmust igénylő felvállalása. Azóta mára mintegy 130 egyedi szoborral gazdagodott a lendvai bronzgyűjtemény. A helyben felállítható öntöde tehát új korszakot nyitott a művésztelep történetében.

bronz48192Pisnjak Atilla művészettörténész külön-külön is szólt az új alkotásokról, majd a 2005-ös, részleges átalakulásra emlékeztetve Kostyál László művészettörténészt idézte, aki a bronzöntő művésztelep kapcsán „az új lépés jelentőségét” hangsúlyozva kiemelte: Európa-szerte alig működik hasonló alkotótábor, így párját ritkító merészség a kezdeményezés. Mint Pisnjak Atilla elmondta, a művésztelep egyfajta élő organizmus, különálló ökoszisztéma, ami sok apró mozzanatból, mondhatnánk, sejtekből épül fel, melyben a művészeknek, a szakembereknek, a közönségnek, a kultúrpolitikának is megvan a feladata, amit el kell látni ahhoz, hogy a művésztelep és a kiállítás élni tudjon. Idén hat új kisplasztikával gazdagodott a padlásgaléria gyűjteménye, a műveket Pisnjak nagyvonalakban be is mutatta.

Magyar Janez, Lendva Község polgármestere a 47 év kapcsán örömét fejezte ki, hogy Király Ferenc és Gerič Ferenc is még mindig aktívan részt vesz a művésztelep munkájában, egyikük művészként, a másik művészeti vezetőként, s ez azt is jelenti, hogy a nemzedékváltás és az értékek átadása sikeres volt. A hagyományőrzés és az értékek átadása rendkívül fontos, fejtette ki, hiszen ez alakítja identitásunkat és önképünket. Lendva olyan figyelemre méltó örökséget tudhat magáénak, amely érdemes arra, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa 2025 megpályázása kapcsán Európának is szeretnénk megmutatni. Ezt követően megnyitotta a kiállítást, s meghívta a közönséget, ismerkedjenek meg az új alkotásokkal, Baumgartner pedig megköszönte a fenntartónak, a művészeknek, a galéria dolgozóinak a segítséget és a közreműködést.

 

 

MCSi Design