kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

Töredékek Balla Demetertől Mariborban

balla48192A Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Karának aulájában november 19-én megnyílt a világhírű magyar fotóművész, Balla Demeter Töredékek című kiállítása.

A kiállítást és a vendégeket Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország szlovéniai nagykövete, dr. Marina Tavčar Krajnc, a Maribori Egyetem oktatási rektorhelyettese és dr. Tomaž Onič, a Bölcsészettudományi Kar dékánhelyettese is köszöntötte. Balla Demeter művészetét dr. Rudaš Jutka, a Magyar Tanszék vezetője mutatta be.

balla48191A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Balla Demeter Töredékek című felvételein neves magyar írók, költők híres portréi, dolgozósarkaik jellegzetes részletei jelennek meg, megidézve a 20. századi magyar irodalom nagyjait. Azonban a kiállított képek változatos műfaji sokszínűséget is mutatnak, az író- és költőportrék mellett vannak közöttük tájképek, csendéletek, aktok is. A fotók látszólagos egyszerűségük ellenére mély és őszinte érzéseket, tiszta gondolatokat hordoznak. Balla Demeter fekete-fehér fotográfiái kifinomult érzékenységgel láttatják meg a lényeget és hihetetlen rafináltsággal a mi tekintetünket is erre irányítják. Fényképeivel szinte mindent megmutat, miközben képein nem minden látszik, de annál több érződik. Éppen ez a rejtett többlet Balla legfontosabb esztétikai kategóriája.

Az ünnepi megnyitót két irodalmi fragmentum is gazdagította. Mivel a tárlaton a fotók között megtalálható Esterházy Péter és Nádas Péter portréja is, a Harmonia caelestisből, illetve a Párhuzamos történetekből hangzott el egy-egy részlet magyarul és szlovénul a tanszék hallgatói, Zakocs Barbara, Ambrožič Nina, Horvat David és Somogyi Zsuzsanna előadásában. A fotóművészet és az irodalom mellett a magyar zeneművészet is helyet kapott; a tárlaton megtekinthető Kocsis Zoltán világhírű magyar zongoraművésznek a kezeiről készült felvétel, valamint Kološa Tanja, Koša Peter – a Magyar Tanszék volt hallgatói – és Cojter Luka előadott zeneszámaiban gyönyörködhetett a közönség.

A tárlat december 3-ig tekinthető meg.

 

 

MCSi Design