kele
perec1
garas1
64. évfolyam
31. szám
Megjelenés:
2020. 08. 06.
kiscim3120
 

Szent Katalin-plakett Német Máriának

pleban48191A Lendvai Plébánia a védőszentjének ünnepnapján, Alexandriai Szent Katalin ünnepén Szent Katalin-plakettet ajándékozott a kedves és tisztelt Német Máriának.

Német Mária a távoli 1927-ben született Kapcán. Mint fiatal leány kapcsolódott be a plébánia aktív életébe az akkori Lendvai Plébánia káplánja és most már Boldog Istenszolgája, Halász Dániel meghívására. Mária a közösség tagja lett és egyben a plébánia munkatársa is. A szülei példamutató élete által is egyházunk jó és hívő tagjaként vált felnőtté. Nagyon szeretett és még ma is szeret énekelni. A közmondás is azt mondja: aki szeret szépen énekelni, az rosszat nem gondol.

pleban48192Német Mária minden jótette mellett még varrni is szeret, s a hímzés a nagy szerelme. Rengeteg oltárterítőt varrt csodaszép mintákkal az összes oltárra a plébániai templom számára és a kapcai kápolnába is.

Kilenc évvel ezelőtt, amikor a Lendvai Plébániára helyeztek, azzal a kéréssel jöttek hozzám, hogy Kapcán minden évben kisbúcsú is van. Érdeklődni kezdtem a hívektől, mit is jelent az, hogy kisbúcsú? Senki sem tudta konkrétan megmagyarázni. Az volt a válaszom, hogy nem tarthatjuk meg azt, amire semmi magyarázat nincs.

Német Mária vette a bátorságot és 2014-ben egy szép kézírású levelet küldött hozzám, amelyben aprólékosan megírta, mit jelent, hogy jött létre a kapcai kisbúcsú. Szívből köszönöm azt a levelet, amely csodálatos módon elmagyarázta a kisbúcsú jelentőségét, Jézus szívének ünnepét Kapcán. Nyugodtan mondhatom, hogy ez az igazi Hit. Megőrizte ezzel a kisbúcsú jelentőségét, értelmét és értékét. Német Mária csodás levelét teljes egészében átírtam plébániánk Krónikakönyvébe, hogy ne menjen feledésbe a fáradsága.

Szorgalmáért és jótetteiért a Lendvai Plébánia örömmel és nagy tisztelettel jutalmazta meg a Szent Katalin-plakettel Német Máriát és a legjobbakat kívánja neki.

Köszönet Önnek és Isten éltesse!

Dolamič Martin – Konrad plébános

 

 

MCSi Design