kele
perec1
garas1
65. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2021. 06. 24.
kiscim2521
 

Az emberséges ember elérése a cél, s ez a verssel lehetséges

szavalo50194December 4-én és 5-én zajlott a hosszúfalui kultúrotthonban az idei muravidéki szavalóverseny döntője. A két nap alatt a zsűri mintegy 200 verselőadást hallhatott, s az általános vélemény az volt, hogy a versmondók igen magas színvonalon szólaltak meg.

szavalo50191Soós Mihály, a szervező MNMI igazgatója köszöntőjében kifejtette: akik itt fellépnek, már mindannyian győzteseknek tekinthetők, hiszen az iskolákban megtartott elődöntőkből a döntőbe jutottak. A fiataloknak jó versmondást, a zsűrinek pedig jó értékelést kívánt.  

A háromtagú, az előző évek során is összeszokott zsűri, Tóth Zsóka előadóművész, a zsűri elnöke, Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó és Bence Lajos, József Attila-díjas költő a két nap alatt ragyogó produkciókat hallhatott, s örömmel állapíthatta meg, hogy a színvonalban már a kisiskolás korban is látványos emelkedés tapasztalható. Hajvert Ákos arra figyelt fel, hogy a korábbi évektől eltérően idén sokszor 9, nem egy esetben 10 pontot is adott. Bence Lajos a zsűritagok szép hagyományát követve egy-egy forduló végén saját új versét olvasta fel ajándékképpen.      

szavalo50193Tóth Zsóka előadóművész, a zsűri elnöke pedig a két nap után összegzésképen elmondta: – Megszakításokkal több éve járok már Lendvára, Hosszúfaluba, és hallgatom a versmondó fiatalokat, gyermekeket. A folyamatokat tekintve azt látom, hogy itt olyan következetes, elkötelezett munka folyik e téren, ami tiszteletet érdemel. A gyerekeknek olyan a vezetése a vers felé, ami példamutató egészen kisiskolás kortól a középiskolás korig. Azt is látom, hogy kik indultak innen és hova jutnak, és most persze itt egy név jut eszünkbe, hiszen ő a legutóbbi fényes csillag – Pál Péter –, de mellette növekednek a többiek is, hiszen itt vannak közöttünk a mai napon is. Azokról se feledkezzünk meg, akik nem művészpályára készülnek; de az a támasz, amit a vers és az irodalom ad, az nem pótolható semmi mással. Azok a fiatalok, akik irodalomközelben, versközelben nőnek fel, olyan emberek lesznek, akikre azt mondják: ő egy emberséges ember. Lehet, hogy ez egy túlzó, megfoghatatlan kifejezés, de a versmondó mégiscsak megtanul a világról, az emberi kapcsolatokról, az érzésekről sok olyan dolgot, amit csak a költők adhatnak át verseikkel.  

A verseny második napján Schmidt István bácsit is köszöntötték a fiatalok és a felkészítő tanárok, valamint az MNMI. A nemrég elhunyt dobronaki Varga Valéria magyartanárra is emlékeztek a jelenlévők.  

 

vers5019

 

MCSi Design