kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Estélyi és menyasszonyi ruha hetési hímzéssel

lakosdivat5119A Felsőlakosi Arany János ME által szervezett szombati divatbemutató már harmadik volt a sorban, s összességében a legsikerültebb is: a menyasszonyi ruhán lévő mintaegyüttes is jelezte, hogy a hetési hímzések csúcsát is a hetési viselet képviseli összes öltési, motívumbéli komplexitásával.

Koša Klára, az egyesület elnöke köszöntőjében kifejtette: hosszan tartó előkészületek után az idei év csúcspontjának is nevezhető új divatbemutató folytatja azt a célkitűzést, hogy a fiatalok öltözködési szokásaihoz és öltözékéhez kapcsolódóan alkalmazzák a népi hímzéseket diszkréten és ízlésesen, nagy lépést téve ezzel a népi hímzések mindennapi alkalmazása felé. Idén az estélyi ruhát és a népies mintákkal díszített övet mutatták be elsőként a szépszámú közönségnek. Nemec Rozina, a hímzők szakmai vezetője a szakkör tagjaival és Török Eta mentorral karöltve nagy odafigyeléssel tervezte meg a ruhadarabokra kerülő hetési mintákat, külön figyelve arra, hogy az estélyi ruhán más szempontok szerint kell kiválasztani a díszítést.

 

 

A rovásírásos feliratokkal díszített blúzokon a Lendva-vidéki helynevek mellett a Mosoly, a Szív és más kedveskedő szavak szerepeltek.     

A leányoknak készült estélyi ruhákon is visszaköszönnek a vállkendő és az „ünnepi férfiing mintái”, amelyek ünnepi alkalmakkor is felvehetők (például érettségi bálon), de a bemutató újdonsága volt a fiúk fellépése is, és ők is hasonló felfogású öltözékekben jelentek meg a kifutón.

A legnagyobb kihívást azonban a menyasszonyi ruha megtervezése és elkészítése jelentette, amelyhez varrónőt is sikerült szerezniük. – A ruhára Rozina a vállkendő-mintából tervezte a ruha alján és a derékövön található mintát. Egyben mindannyian egyetértettünk: a ruhára rá kell kerülnie a kendő közepén található életfa-motívumnak, mely az összes táj hímzései között is egyedinek számít, s az életet, a családot szimbolizálja – hangzott el a bemutatón. Idén külön gonddal készítették el a hajviseletet és a sminket, mindkettő Herman Kornélia munkája, a Fordan Suzana fodrászat szponzori hozzájárulásával. A menyasszonyi csokrot pedig Bogdan Renata készítette, ez a Cuk virágüzlet hozzájárulása volt a rendezvény sikeréhez.

A nagy volumenű, sok szálon futó és sok szervezési munkával járó rendezvény előkészítésében sokan vettek részt, a hímzők és a fellépők is külön említést érdemeltek, de az MNMI és a Lendva Községi MNÖK is komoly szerepet vállalt a megvalósulásban.

 

 

MCSi Design