kele
perec1
garas1
64. évfolyam
3. szám
Megjelenés:
2020. 01. 23.
kiscim0320
 

Könyv az időjárásról és a hiedelmekről

psajd5219Az időjárásról szóló ismeretek a Slovenske gorice-i, a muravidéki és a rábavidéki népesség körében az alcíme Jelka Pšajd: „Debeli sneg je düno” című néprajzi könyvének, melyet a Muraszombati Múzeumban mutattak be.

A néprajzos, akinek nemrég a halotti szokásokról jelent meg könyve, az időjárásról szóló ismereteknek, valamint a sok esetben megmagyarázhatatlan hiedelmeknek a hagyományát kutatta a fönti, magyarra alig lefordítható című könyvében (talán a vastag hótakaró romboló hatására gondolva a düno igét a muravidéki népnyelvben ma is használt „beszólt”-ra fordíthatnánk, azaz „beszólt a vastag hótakaró” lenne a cím). S hogy miért pont ez, erről a szerző elmondta: az utóbbi években csak „hébe-hóba” tapasztalunk havat, s ezért a vágy és a nosztalgia adta a fura cím ötletét.

A szakember a könyv elején hónapok szerinti tagolásban részletezi a különböző katolikus és evangélikus naptárakban-évkönyvekben talált, nagyon is nagy változatosságot mutató hónapelnevezéseket, olyanokat, mint például a magyar kalendáriumokban is évszázadok ózta használt Szent András hava, Szent Jakab hava stb. Emellett a kimondottan időjárás-szenteket is felsorolja. Ezek közül is a legismertebb Illés próféta, aki vihar esetén a napján üres hordókat görget, vagy Lőrinc, akinek nevéhez néhány mezőgazdasági munka tiltása és a fürdőszezon vége fűződik.

A mezőgazdasági technológiák változásával magyarázza Pšajd a hiedelmek eltűnését, hiszen a jég- és árvízvédelemmel, a termésfokozással, a betegségek elleni védelemmel a gazdálkodó kevésbé van kitéve az égiek szeszélyének.     

Említésre kerül a könyvben a Jégtörő Mátyás napjára írt rigmus: ha van hó, megtöri, ha nincs, csinál helyette, valamint a Vince-napi rigmushoz is közel álló, de már termésjóslási jellegű megfigyelés: ha csordul (csöpög az eresz) a Vince, telik a pince. Egy halállal végződő villámcsapás esetének részletes leírása is gyöngyszeme a könyvnek Belatincról, miszerint a villám okozta tűz oltásának leghatásosabb eszköze a tejjel oltás.

A Salban gyűjtött anyag egy húsvéti ételáldáskor használt kosárlefedő abrosz volt, mellyel a vihart próbálta elűzni egy néni. 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben