kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Példaadó népdalos és hímzőköri tevékenység

csente0120A csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület decemberben ünnepelte megalapításának 40. évfordulóját, melynek hangulati bevezetőjét Szúnyogh Sándornak az „örökszép faluhoz” írott verse adta Soós Péter tolmácsolásában.

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Magyar János lendvai polgármester, Morován Zsolt lendvai konzul, Bacsi Zsuzsanna, az MMÖNK alelnöke, illetve jelen voltak a muravidéki közösség más szervezeteinek vezetői, képviselői is. Elsőként Vida Simona, a művelődési egyesület alelnöke mondott köszöntőt, kiemelve a 40 éve működő egyesületnek a falu kulturális életében betöltött szerepét, valamint a közösségépítés terén végzett tevékenységük fontosabb állomásait.

Az egyesületet a fiatalok kezdeményezésére alapították – bár Csentét már a művelődési egyesület megalakulása előtt is mozgalmas kulturális élet jellemezte, kezdve azzal, hogy több színjátszócsoport is működött a faluban –, és Bazsika Magda vezetésével, aki 10 évig irányította az egyesületet, a művelődési élet új szárnyakat kapott. Az elnöki tisztséget utána Csincs Éva, Bukovec Éva, majd Cimermán Béla vette át, aki szinte haláláig vezette az egyesületet. A jelenlegi elnök Sobočan Marija. A csentei népdalköri és hímzőszakköri tevékenység úttörő és példaadó volt más muravidéki falvak számára is. A két ma is vezetőnek számító csoport további célkitűzései között a tagság megfiatalításának a terve az elsődleges.

 

 

Minderre utalt ünnepi beszédében Soós Mihály, a MNMI igazgatója is, s kívánt az elkövetkező időszakban is sikeres munkát, majd elismerést és virágcsokrot nyújtott át az egyesületnek. A jubileumhoz gratulált és elismerést nyújtott át Magyar János polgármester a község nevében, Bacsi Zsuzsanna az MMÖNK nevében, Simon Mónika a lendvai magyar önkormányzat nevében, illetve gratulációit átadta Hranilovič Viktor, a Csentei Helyi Közösség alelnöke is.    

A műsorban több generáció szerepelt, a helyi óvodások és iskolások mellett a helyi népdalkör lépett fel, majd vendégként a kapcai népdalkör és a Schreiner Jenő vezette Harangláb népzenei együttes lépett a színpadra. A rendezvényt alkalmi hímzéskiállítás, valamint az egyesület múltjának bemutatása, a sikeres vendégszereplésekről és fellépésekről készült fotók kiállítás is életszerűbbé tette. Ezekről rengeteg fiatal gyermek és ifjú arca néz vissza ránk – az ilyen korúakat az egyesület vezetői ma is szívesen látnák köreikben.

 

 

MCSi Design