kele
perec1
garas1
64. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2020. 09. 24.
kiscim3820
 

A fogyatkozás ellenére se lankadjon a lelkesedés

gyertyanosME0520Pénteken tartotta éves közgyűlését a gyertyánosi Hajnal–Zarja Művelődési Egyesület, melyet agilis tagjuknak, Somi Józsefnek a halála árnyékolt be. Mint mondták, csak nehezen pótolható tagot veszített el az egyesület, aki több csoportban is példaadó szerepet öltött be.

Göncz Vaupotič Elvira elnök köszöntője után a nemrég elhunyt Smej Marija és Somi József emléke előtt egyperces néma tiszteletadással adóztak a tagok. Majd az elnök és a csoportvezetők beszámolója következett, mely által a hét szekció programjába kaphattunk betekintést. Szó volt a citerazenekar egyre fogyó létszámáról, hasonlóképpen a népdalkörben is tapasztalható nehézségekről.

Gyurica László, a népdalkör csoportfelelősének beszámolójából kitűnt, hogy a kitűzött programot, a cserekapcsolatokból adódó és a fellépési kötelezettségeket is sikerült teljesíteniük, tíz jelentősebb fellépést vállaltak– sok esetben a citerások bekapcsolódásával –, és a Vass Lajos Népzenei Találkozón elért aranyfokozattal is büszkélkedhetnek. A szlovén népdalkör és a Mantraši zenekar is sok központi rendezvényen szerepelt, erről Prendl Smiljan zenekarvezető számolt be. A lendvai folkloristákat idén is elkísérték az isztriai vendégszereplésre, valamint a „Család énekel” című kebelei versenyen is sikerrel szerepeltek.  

Az ME a tavalyihoz hasonlóan idén is gazdag programot vett tervbe, az ehhez szükséges 4–5 ezer euróra pályázatok és adományok útján számítanak. Az ünnepek környékén és a falunap alkalmával idén is terveznek műhelymunkákat, szerveznek kiállításokat.

A záró részben a Gyertyánosi Helyi Közösség elnöke, Tibaut Antolin Helena örömmel jelentette be a hírt, hogy a LAS pályázatán sikeresen szerepelt a falu, így a művelődési otthon multimédiás felszereléssel gazdagodik a közeljövőben.

A lényeg, hogy a veszteségek ellenére se lankadjon a lelkesedés! – hangzott a jó tanács a „kívülállók” (Kulturális Közalapítvány, a kultúregyesületek községi szövetsége és az MNMI) részéről, akik mindennemű segítséget felajánlottak.

 

 

MCSi Design