kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

Sok kultúraszerető van Lendván

lendvakultunn0620Február 8-a, a szlovén kultúrünnep alkalmából Lendván polgármesteri elismerésben részesült a kultúra terén végzett kiemelkedő tevékenységért Ferenc Katja fuvolás, Novak Pia szólóénekes, a Lindva régiséggyűjtők egyesülete, valamint Perger Valerija pedagógus.

Az elismeréseket a február 6-i ünnepi rendezvényen vették át a Színház- és Hangversenyteremben. Klarisa Jovanović, a műsor moderátora felvezetőjében a kultúra napja kapcsán megfogalmazta a kultúrának és a hozzá ezer szálon kapcsolódó identitásnak a lényegét: nyelv nélkül nincs kultúra, de nemzeti identitás sem, és akkor nemzet sincs. Prešerenről, aki a szlovén kultúra mindenesének számít és maga a kultúra napja is halálának évfordulója, felsőfokon beszélt. A kultúra, melynek további értelmezései az adományozás és az ajándékozás is, ma is fontos része a közéletnek és a mindennapjainknak. 

 

 

Magyar János polgármester ünnepi beszédében az Európa Kulturális Fővárosa 2025 megpályázását emelte ki, hozzátéve, sok olyan kultúraszerető van Lendván, akik saját szabadidejüket is hajlandók feláldozni az egyesületi vagy egyéni életük kulturális gazdagítása érdekében, a hagyományőrzéssel pedig a közösség gazdagítását is szolgálják. Talán éppen ez adta a bátorítást arra, hogy Lendva az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázzon.

Magyar János az ünnepléseken és az évfordulókon kinyilvánított eufórikus érzelmek kapcsán a szerénységre is utalt: mindig arra is tekintettel kell lennünk, s ez egy multikulturális közegben mindig hangsúlyozandó, hogy ne sértsük a másik fél nyelvi és kulturális érzelmeit. 

A díjkiosztón a fiataloknak járó két, de súlyában és megítélésében egyenrangú plakett – Ferenc Katja és Novak Pia – mellett Perger Valerija, aki évtizedek óta a rábavidéki szlovének pedagógiai szaktanácsadója és a Lindva Régiséggyűjtők Egyesülete és annak vezetője, Koren Franc vette át a kitüntetést a kultúra és az egyesületi élet szervezésében végzett önzetlen tevékenységért.

A kulturális műsorban az 1. Számú Lendvai KÁI tanulói léptek fel Prešeren-napi alkalmi műsorukkal, a Prašnati zenei együttes kíséretében.

Fotó: Galič Tomaž      

 

 

MCSi Design