kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

Egy társulat jól „összeszödött” előadásáról

szedved0620Amikor afölött siránkozik az ember, hogy az egyesületi élet, főleg a hagyományőrzés terén az utánpótlás hiánya miatt óriási rések tátonganak, az utóbbi időkben új remények csillantak fel az amatőrszínjátszás terén.

Ilyen volt az alsólakosi Szödött-vödött Társulat újabb bemutatója február 9-én, melyet a bejelentő szerint a „játszási igény” hozott létre, Koter Gizela rendezői és írói tevékenységének agilis folytatásaként. A tíz szereplő és a négy felvonásra tagolt bohózat-sor a szereplők szerint is a társulat öt évének betetőzése, legjobb produkciója. A némafilm és a burleszk elemeivel, a kellékek ötletes alkalmazásával, a játszás örömével és a figurák kidolgozottságával is a „nagykorúság határáig” eljutó szereplők végül is remek előadást hoztak létre.

A két hagyományos szerelmes-megcsalásos történet után jött a torreádoros, aztán a bankrablásos jelenet, melyben a bankok a pénz védelmét a bankrablókra és a biztosító társaságokra hagynák, s az álarcos betörők felfogadása eleinte igazán jó ötletnek tűnik. A jelenet csattanójának a kidolgozása is remekül sikerült. A Magyar fivérek, Alen és Matej – főleg Alen pipogya figurájával és örök dilemmájával, hogy ő most valóban hülye-e, ahogy a bankigazgatónő hiszi – hol szánalmat, hol pedig derűt vált ki a nézőben. A jelenet finisében Šimonka Laci is remekül hozza az öntudatos betörőkaraktert.

 

 

S akkor következett egy kisebb színházi csoda, amelyben zseniálisan oldották meg a buszra várakozó hölgyek időtöltését, egymás bosszantását, mely a beszéd teljes kizárásával valósult meg. Ehhez a minimális kelléktár, a megállót jelző tábla és a pad is elégségesnek bizonyult. Nagy durranás! Láthatóan ők maguk is remekül szórakoztak (Šimonka Bea és Horvat Hajnalka). A további szereplők: Sipos Ármin, Majstorović Anikó, Bogdan Simona, Požgaj Tjaša, Šimonka Laci és Šimonka Mari. Valódi bohózatok burleszk-köntösben – szép jövőbeli remények!

 

 

MCSi Design