kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Indul a Genius Lendavae sorozat

gml0920A Galéria-Múzeum (GML) a 2019-es évet – hasonlóan, mint az előzőket – eredményesen zárta, hiszen a nagy kiállítások vonzzák a látogatókat. Programjaikat 33 ezren tekintették meg, a belépők és emléktárgyak értékesítésével több mint 130 ezer euró bevételre tettek szert.

Az intézet tanácsa múlt pénteki ülésén elfogadta a tavalyi évi programbeszámolót (34 különböző projekt) és a pénzügyi zárszámadást is, mely pozitív évről ad jelentést. A Galéria-Múzeum 2019-ben 460 ezer eurós költségvetéssel rendelkezett, kiadásai 396 ezer eurót tettek ki. Az idei költségvetést a tavalyinál valamivel alacsonyabb összegben, 441,8 ezer euróban tervezik és 26 különböző programot kívánnak megvalósítani. Az idei költségvetésben viszont már tervezik a tanácstagok ülésdíjainak a kifizetését, hiszen eddig a többi hasonló közintézménytől eltérően a GML Tanácsának tagjai az ügyrend értelmében nem kaphattak ülésdíjat. A tanács egyhangú döntéssel változtatott ezen a meghatározáson és a továbbiakban ebben a kérdésben a közintézményekre vonatkozó rendelet alapján jár el. Ami az idei programot illeti, Baumartner Dubravko igazgató a következőket emelte ki: Giorgio de Chirico olasz metafizikus művész kiállításával folytatódik „Az egyetemes művészet nagyjai” kiállítássorozat, egyben kiállítják Gábor Zoltán festőművész alkotásait is, amellyel elindul a 2020-as év új képzőművészeti sorozata is Genius Lendavae címmel. A sorozatban év végéig Király-Moss Suzanne és Császár Sebastijan, Dancs-Roth Marika, Dare Birsa lendvai képzőművészek mutatkoznak be. Ezen kívül Lendván kiállít még Aleksandar Drakulič, Stojan Kerbler, idei Prešeren-díjas fotós, Stefan Lupino, valamint Katjuša Kranjc és Rok Kuhar tervezők. Maradnak a hagyományos művésztelepek, rendezvényprogramok, illetve több kiadványt terveznek. A tanács egyhangú támogatást szavazott meg a programtervezetnek is.

 

 

Az ülésen ismét szóba kerültek az évek óta aktuális témák is: az intézet státuszának a kérdése és a szakemberhiány. Lendvai Kepe Zoltán tanácselnök véleménye szerint a GML-t leginkább a nemzeti intézmény, illetve múzeum státusza illetné meg, hiszen specifikus, kétnyelvű intézményként működik. Ami a kádert illeti, egy informatikusra, illetve digitalizációt végző szakemberre és múzeumpedagógusra van leginkább szükségük.

A tanács határozatba foglalta, hogy célszerűnek látja, hogy a Lendvai Zsinagóga, melyet most a Könyvtár és Kulturális Központ működtet, szervezetileg visszakerüljön a Galéria-Múzeumhoz.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben