kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Könyvbemutató sok zenével

szomi0920Szomi Kralj Béla Babjeverni pisani pes című első verseskötetének múltheti lendvai bemutatóján a zenész-tanár-szövegíró és költő, a Kontrabant együttes vezetője és szólistája elmondta: az elmúlt 30 év költői megnyilatkozásaiból állította össze kötetét.

A kötetben a téma tekintetében a szerelmi téma és a szociális érzékenység mellett a művészi, valamint a családi élet kap fontos szerepet.

Bence Lajos a könyv előszavában írja: a szerelmi versek rendkívül széles skálája olvasható a kötetben a szemérmestől, a nyíltan erotikusig. Amint ezekből kiviláglik, az alkotó „pszichikai” státusza a „szerelmi telítettség” miatt bizonytalan, lenézettségét saját magának köszönheti, s állandó törekvésévé vált, hogy a benne nyugvó, „alvó szavakat” felébressze.

A könyvbemutatón a költő saját, újabb megzenésített verseiből is előadott néhányat zenekarának akusztikus kíséretével. Dan potem című verse pedig magyarul is elhangzott, mely talán a legsikerültebb a szerelmi ciklusból, eredetiségével, szókimondó egyszerűségével. Ehhez méltó a zenei feldolgozás is, mely szintén Szomi Kralj Béla munkája.

A szülőföld ciklus magyar nyelven született verse (A Lendva-hegy éjjel) a gyermekkort, a Lendva-hegy szépségét és borát, valamint a paraszti élet derűjét idézi meg. Ezt az est folyamán Halász Albert előadásában hallhatta a közönség.

Szomi Kralj Bélától megtudtuk: ahogy eddig is, ma is sok minden foglalkoztatja, a versírás mellett gyermek CD-t készít együttesével, valamint a muravidéki alkotók verseinek és prózáinak a „receptálásában” is szeretne még nagyobb szerepet vállalni.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben