kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Aktív munka, jó anyagi helyzet

orsegme0920Totić Rozálija, a hodosi Őrség Művelődési és Turisztikai Egyesület vezetője a vasárnap megtartott közgyűlésen aktív évről számolt be.

Az egyesület a 2019-es évben megtartotta hagyományos rendezvényeit, ezeken kívül bokrétakötő műhelyt szerveztek, közreműködtek a közös bajánsenyei, kerkáskápolnai szüreti felvonuláson, megtartották a Román Ilona-emléknapot és egy színházi előadást is elhoztak Hodosra, közösen a nemzetiségi önkormányzattal. A hagyományos helyi rendezvényeken és egyéb kulturális eseményeken is képviselték a községet. A hodosi könyvtár megbízottja, Jošar Erika pedig beszámolt a könyvtár éves működéséről: összesen 3.500 könyvük van, 32 új könyvet kaptak és a helyiek összesen 62 könyvet kölcsönöztek ki a tavalyi évben. Egy irodalmi estet szerveztek, illetve a szombathelyi városi könyvtár szakemberei két alkalommal tartottak meseórát.

Az egyesület pénzügyi helyzete kimondottan jó, amint az a költségvetési kimutatásból kiderült. A 2019-es évben mintegy 14.000 euróból gazdálkodtak. Ebből 6.500 eurót a 2018-as évből vezettek át, ehhez jött pluszban a községtől 1.000 euró, a nemzetiségi önkormányzattól pedig összesen 5.400 euró támogatás (szerződés alapján 2.400, a fellépésekre pedig 3.000 euró). További 1.000 eurós bevételük származott a LAS projektben való közreműködésért és a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet támogatásából. Az egyesület teljes évi kiadása 5.770 euró volt, ebből a legnagyobb részt, 4.300 eurót megvendégelésre számoltak el. Az új évet 8.200 euróval kezdte meg az egyesület. Az egyesületi tagok egyöntetűen elfogadták a költségvetési kimutatást, sem kérdés, sem hozzászólás nem hangzott el.

Az idei évre hasonló programokat tervez az egyesület, de egy nagyobb ünnepély megszervezésére is készülnek: szeretnék megtartani az egyesület megalakulásának 70. jubileumát, ezen belül a népdalkör 40. és a  hímzőszakkör 17. évfordulóját is megünnepelnék. A jelentős esemény kapcsán könyvkiadást, fotókiállítást, hímzéskiállítást, illetve dísztagok kinevezését, kitüntetését tervezik. A népdalkör még a 2019-es esztendőben elkezdte a népdalrepertoár bővítését Horváth Károly népzenész vezetésével, ezt idén is folytatják. Vendégül látják áprilisban a Bekes együttest és új pannók vásárlását is tervezik pályázati keretből.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben