kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Giorgio de Chirico kiállítása Lendván

dechirico1020A lendvai Várgalériában március 6-án megnyílt a 2020-as év nagy kiállítása: a híres olasz mester, Giorgio de Chirico (1888–1978) késői metafizikus korszakának alkotásait láthatja a közönség. A tárlathoz szorosan kapcsolódik a lendvai „tanítványról és követőről”, Gábor Zoltánról készült kamarakiállítás is.

„Az egyetemes művészet nagyjai” sorozat jelen kiállítása a görög származású, később világhírű festőművész-költőnek, de Chiricónak az utolsó alkotói korszakába nyújt betekintést, mely által viszont a teljes életműve megismerhető. Az 1910-es években elhíresült a metafizikus festészet megalapozójaként, és a későbbi szürrealisták nagymértékben merítettek is művészetéből. 1920-tól művészete tulajdonképpen a barokk-reneszánsz-antik világkép köré épült fel, a 1960-as évek elejét azonban neo-metafizikai korszakának is nevezhetjük, ezen művein a klasszicizálódó világ jelenik meg új köntösben. Metafizikus művészetének nyomdokain haladt Salvador Dalí, René Magritte és mások, és a lendvai Gábor Zoltán is ezen eszmeiség követőjévé vált – mondta Pisnjak Atilla művészettörténész, a Galéria-Múzeum kusztosza a kiállításról.

 

 

A kiállított alkotások Daniele Brandani bolognai gyűjtő – aki maga is megtisztelte a megnyitót jelenlétével – gyűjteményének darabjai. A gyűjtemény tulajdonosa megköszönte a figyelmet, melyet a lendvai galéria mutatott a kiállítás anyaga iránt. Örömét fejezte ki, hogy a szlovéniai közönség, illetve a galéria látogatói is láthatják az alkotásokat. Moint elmondta, de Chirico műveinek gyűjteményét apjától örökölte, aki személyesen is ismerte a nagy művészt. Baumgartner Dubravko, a Galéria-Múzeum igazgatója örömét fejezte ki, hogy továbbra is sikerül nagy képzőművészeti neveket hozni Lendvára.

A látogatók egyidőben megtekinthetik a kiállításhoz szorosan kapcsolódó, a lendvai „tanítványról és követőről”, Gábor Zoltánról készült kamarakiállítást is, amellyel a 10 éve eltávozott lendvai–zágrábi festőművészre is emlékezünk. A Gábor-kiállítás egyben a Genius Lendavae sorozatot is elindítja.

A közel másfél évtizede zajló, „Az egyetemes művészet nagyjai” című kiállítássorozatot a kezdetektől támogatja Lendva Község. A tárlatot bemutató sajtótájékoztatón Koncut Ivan alpolgármester, majd az esti megnyitón Magyar János polgármester méltatta a sorozatot és jelentőségét az intézmény, a város és nem utolsósorban a szélesebb térség kultúrturizmusa szemszögéből. A kiállítás október végéig látogatható.

Kmj, -ce     

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben