kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Ott folytatja, ahol Gálics abbahagyta

lovaszi1020Április 17-ig tekinthető meg a Bánffy Központ kiállítótermében Lovászi Tóth Józsefnek, Gálics István grafikus unokatestvérének, a Budapesten élő fényművésznek a fotókiállításra, aki a fa helyett a követ választotta csodás lenyomatai alapjául.

Sipos Endre művészetfilozófus, festőművész, a kiállítás méltatója a március 4-i megnyitón elmondta: léteznie kell egy ősi képi világnak, amely elődeinkben már benne volt. A művész az, aki a rejtett kincset feltárja és közvetíti a nézők, érdeklődők számára. Ezen az úton indult el Lovászi Tóth József is. Több millió éves fosszíliákat, kövületeket vizsgál – s itt már találkozik Gálics István törekvéseivel –, ezekből digitális fotót készít, s ő is a mintázatok megfejtésével foglalkozik. Az ellentétek kőbe zártságáról van itt is szó, képzetek formájában tűnnek fel és asszociálódnak. Ebbe bele is őrülhet az ember!

A fények általi megszólalás, a színek megjelenése antropomorf események szimbólumává válik. Pilinszky János szavával a művész Isten társává válik a teremtésben. Ez a teremtés pedig ott folytatódik, ahol unokatestvére, Gálics István fametszetei-lenyomatai abbamaradtak…

Itt is a teremtés előtti világ nyilvánul meg, az őstereket az alkotó az elrejtettségből a felszínre hozza, s ránk bízza, hogy az általunk „hozzáadott értékként” titulált hozomány kiteljesedjék – mondta Sipos Endre.  

– Örömmel vettem a meghívást, hiszen hazajöttem. Sipos Endre művészetfilozófus mondta elsőként, amikor Gálics István grafikáival megismertettem, hogy nem tagadhatod le, hogy rokonod volt a „Sztefán” – mondta Lovászi Tóth József, az eddig csak csoportos kiállításon szereplő alkotó, aki magát „szürromantikus” fotósnak nevezi. A fotógrafikusnak, aki kőstruktúrákat nagyít fel és fényképez, a Tér-Idő-Utazó című lendvai kiállítás volt az első önálló tárlata. A megnyitó Kološa Tanja népdalénekes fellépésével egészült ki.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben